Συνάντηση Νίκο Αναστασιάδη και Λακκοτρύπη με Noble, Shell και Delek

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, θα έχουν στις 11.00 οι Εκτελεστικοί Διευθυντές των εταιρειών Noble, Shell και Delek. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι χθες Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού, από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το SigmaLive, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Αναμένεται να τεθούν οι απόψεις του Υπουργείου Ενέργειας και της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης, που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες, μετά και την ένταξη της Shell στην κοινοπραξία.

Το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» είχε κατατεθεί το Μάρτιο του 2015 και είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Ενέργειας για την τελική διαμόρφωσή του. Η ένταξη της BG, που εξαγοράσθηκε από τη Shell, στην κοινοπραξία με 35% στο τέλος του 2015 άλλαξε τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος και τερματικό υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου, το οποίο υπολειτουργεί, επειδή δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Αυτό αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Όταν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής ολοκληρωθεί οι εταιρείες Noble, Shell και Delek θα το υποβάλουν για τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr