"Plan B" για ΔΕΠΑ με εισαγωγή του 30% στο ΧΑΑ - Αλλά και αιχμές Ρέγκλινγκ για τις ιδιωτικοποιήσεις

 

Tην εισαγωγή ποσοστού 25%-30% στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ει δυνατόν ακόμη και εντός του 2016, προβλέπει ειδικά για την ΔΕΠΑ η αντιπρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη για την ακύρωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων.

Αν και όπως έχει γράψει το "Energypress", που πρώτο αποκάλυψε το σχέδιο του ΥΠΕΝ (βλέπε εδώ), δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά πόσο έχει η κυβέρνηση ουσιαστικά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων αποκρατικοποιήσεων, εντούτοις ο υπουργός πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να θέσει το θέμα σε επίπεδο τόσο DG Com, όσο και DG Energy.

Ανεξάρτητα της τύχης που θα έχει το εγχείρημα, η πρόταση, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ προβλέπει ότι αντί να πουληθεί το 65% -και ο αγοραστής του να πάρει προίκα όλα τα projects διαμεταφοράς φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η εταιρεία- να εισαχθεί ένα ποσοστό γύρω στο 30% στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Σήμερα, το ποσοστό 65% του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, και το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ. Το σχέδιο ΥΠΕΝ για τη ΔΕΠΑ προβλέπει πάνω-κάτω : Να κρατήσει το Δημόσιο ποσοστό π.χ. 51% στη ΔΕΠΑ και να εισάγει στο ΧΑΑ ένα 14%. Αντίστοιχα, τα ΕΛΠΕ να κρατήσουν π.χ. ένα 20% από το ποσοστό τους, και να εισάγουν στο ΧΑΑ το 15%. Με άλλα λόγια, να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο ένα ποσοστό της ΔΕΠΑ κοντά στο 30%.

Ωστόσο, όσο εύκολο είναι να περάσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του Συνεδρίου, η ιδέα της "ακύρωσης" της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως επίσης των ΔΕΗ (17%), και ΕΛΠΕ (35%), άλλο τόσο δύσκολο είναι να ανατραπεί η συμφωνία πώλησης των εταιρειών αυτών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του οποίου εγκρίθηκε τον Μάιο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Αλλωστε, μιλώντας το Σάββατο στα "ΝΕΑ" ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε πως γνωρίζει για τις αμφισβητήσεις του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από κάποιους υπουργούς, χαρακτηρίζοντας τις ως "ενοχλητικές", και προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν κάνει ανάλογα σχόλια.

"Βεβαιότητες δεν υπάρχουν"

Πράγματι, στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι σίγουρο μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Πρωθυπουργός. Αν δηλαδή για χάρη των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, θα δεχόταν να "ξανασυρθεί" η χώρα σε μια πολύμηνη διαπραγμάτευση, όπως συνέβη με την 1η αξιολόγηση, όταν έχει τόσα άλλα ανοικτά μέτωπα μεταξύ των οποίων και τα εργασιακά.

Στο υπουργείο ΠΕΝ γνωρίζουν πως το εγχείρημα είναι δύσκολο. Διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη για το θέμα, είναι σαφές ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος τις δυσκολίες, και ότι είναι αρκετά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, όπως δείχνει και η απάντηση σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Kontranews".

Ερωτηθείς αν προτίθεται να πάει ακόμη και σε ρήξη με τους θεσμούς, εφόσον εκείνοι δεν συμφωνήσουν με την πρότασή του, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε : "Η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις. Σημασία έχει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε προτάσεις και σχέδιο. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν και έχει φανεί πως ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος. Είναι καθήκον μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στις αλλαγές που συντελούνται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε”.

Προσεκτικά

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και αν οι ενέργειες αυτές έχουν εξέχουσα θέση στην κυβερνητική ατζέντα, σε συνδυασμό πάντα και με το προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Σκουρλέτης θα παίξει προσεκτικά το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαμηνύσει στον υπουργό του να προσεγγίσει το θέμα διερευνητικά, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις διαθέσεις των δανειστών. Αν η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα που εκρεμμούν από την 1η αξιολόγηση δεν κρατήσει μήνες, και παράλληλα οι θεσμοί δουν ότι αρχίζουν να επιτυγχάνονται οι στόχοι, τότε μπορεί και να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους. Αν πάλι επιμείνουν να αρνούνται στη χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, τότε το εγχείρημα Σκουρλέτη δυσκολεύει.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr