SOCAR: Δεν εγκαταλείπουμε το ΔΕΣΦΑ, δεν πάμε στα δικαστήρια, συζητάμε με την κυβέρνηση

 Ο πρόεδρος της SOCAR δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αγορά μεριδίου του ΔΕΣΦΑ.

«Κερδίσαμε το διαγωνισμό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία» ανέφερε ο Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεβ, σύμφωνα με το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων AzerNews.

«Δεν πρόκειται να προσφύγουμε στα δικαστήρια, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντά μας. Έχουν παραβιαστεί οι όροι που είχαμε διαπραγματευτεί εξ αρχής. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας εξηγήσει το γιατί. Η αξία του ΔΕΣΦΑ είναι πλέον δυο φορές φθηνότερη, υπό τις νέες ρυθμίσεις,  οπότε συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ως προς αυτό», συνέχισε.

Θυμίζουμε ότι η αρχική συμφωνία που υπεγράφη το 2013 προέβλεπε την αγορά από τη SOCAR του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ. Όμως, μπροστά στο ενδεχόμενο η συμφωνία να προσκρούει στις αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014 σχετικές έρευνες, οι οποίες ανεστάλησαν μπροστά στις εκλογές του Ιανουρίου του 2015.

Το φετινό Ιούλιο, ο ΥΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση, καθώς οι όροι που εξετάζονταν από την Κομισιόν επιβράδυναν σημαντικά την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Η SOCAR ευελπιστεί με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό να ξεπεράσει τα εμπόδια που τίθενται από την ΕΕ, πουλώντας το 17% του μεριδίου της στην Snam. Με αυτό τον τρόπο, το ποσοστό συμμετοχής της θα πέσει στο 49%.  

Ακολούθησε η επίμαχη τροπολογία Σκουρλέτη, ενώ πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή της αζέρικης εταιρείας.

Τέλος, η Snam βρίσκεται κι αυτή σε σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της SOCAR. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr