Νέα τριμερής στα τέλη του μήνα με αφορμή διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

Νέα πνοή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αναμένεται να δώσει η συνάντηση των υπουργών ενέργειας των τριών κρατών τις ημέρες που θα διεξάγεται στην Αθήνα το 2ο «Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit» στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όλα αυτά ενώ σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις τελευταία αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς η Κύπρος διενεργεί τον γ' αδειοδοτικό της γύρο και το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στον δικό του. Επιπλέον, η Κύπρος προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας εξαγωγής φυσικού αερίου με την Αίγυπτο. Παράλληλα, υπάρχει φημολογία για επικείμενη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη στην Αθήνα.

Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών θα αποτελέσει συνέχεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους στη Λευκωσία και την υιοθέτηση από τους ηγέτες των τριών χωρών της Διακήρυξης της Λευκωσίας, με στόχο την επιτάχυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς και κυρίως στη δημιουργία ενός νέου σταθερού πυλώνα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Στο επίκεντρο της τριμερούς της 29ης Σεπτεμβρίου θα βρεθεί επίσης το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) για την εξαγωγή ρεύματος που θα παράγεται από φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ομάδες που έχουν συστήσει τα υπουργεία Ενέργειας των τριών χωρών δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr