Αγώνας δρόμου για να κλείσουν ο κανονισμός και οι "ταρίφες" στο φυσικό αέριο

 

Δύο εβδομάδες απομένουν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που χθες το απόγευμα η ΡΑΕ έθεσε εσπευσμένα σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας μόλις μιας εβδομάδας - λήγει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου- το Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης για το φυσικό αέριο. Πρόκειται για τη μεθοδολογία (βασικές αρχές) με την οποία θα επιβάλλονται στους καταναλωτές φυσικού αερίου οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων διανομής, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος.

Αμέσως μόλις εγκριθεί και δημοσιευθεί ο Κανονισμός Τιμολόγησης, η ΡΑΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις "ταρίφες" για τη χρήση των δικτύων διανομής των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στο πλαίσιο του υποχρεωτικού νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού τους. Αμέσως μετά, και το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ολομέλειά της θα πρέπει να έχει εγκρίνει τις "ταρίφες", αφού αποτελούν το πιο κομβικό σημείο του νέου τοπίου στην αγορά φυσικού αερίου, που με τη σειρά της συνιστά ένα εκ των 15 προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης.

Σε αυτά τα πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα πρέπει να κινηθεί εντός των επόμενων ημερών η ΡΑΕ, που έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις - που σχετίζονταν με την ανεπάρκεια προσωπικού και τον φόρτο εργασίας- μπαίνει στην τελική ευθεία για να εγκρίνει τις πολυαναμενόμενες από την αγορά "ταρίφες". Πολυαναμενόμενες, όχι μόνο για τους χρήστες φυσικού αερίου, αλλά και για τους μετόχους των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (Shell, Eni), καθώς το ύψος των "ταριφών" θα επηρεάσει και τις τελικές τους αποφάσεις σχετικά με το αν θα ζητήσουν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο ή όχι.

Θυμίζουμε πως όταν δημιουργήθηκαν οι ΕΠΑ, οι συμβάσεις που υπέγραψε το Δημόσιο με τις ιδιωτικές εταιρείες για την πώληση του 49% και την παραχώρηση του μάνατζμεντ, προέβλεπαν το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης του φυσικού αερίου στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται, και για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ακόμα δεν έχει παρέλθει. 

Στο δια ταύτα, αυτό δηλαδή που αφορά τη διαβούλευση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης, οι πληροφορίες λένε ότι έως και τη Δευτέρα, η Αρχή αναμένεται να λάβει πλήθος παρατηρήσεων όσων επηρεάζονται, από προμηθευτές, χρήστες του δικτύου και πελάτες, μέχρι την ΕΒΙΚΕΝ. Θεωρείται βέβαιο ότι οι θέσεις αρκετών από τους παραπάνω θα αποκλίνουν από το κείμενο που βγήκε σε διαβούλευση. 

Βάσει του 3ου Μνημονίου (ν.4336/2015), ο πλήρης διαχωρισμός των δικτύων διανομής και εμπορίας των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), πρέπει να μπορεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr