Σκουρλέτης: «Λίγα τα 400 Εκατ. για τον ΔΕΣΦΑ – Ξεπερνά τα 2 Δις η Αποτίμηση»

 

 

 

 

Επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, την αρθρογραφία του energia. gr στο θέμα της πώλησης του 66% ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε χαμηλό το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η Socar. Μάλιστα, τόνισε ότι η αποτίμηση του Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου ξεπερνά τα 2 δις, απαντώντας, έτσι, την απαίτηση των Αζέρων για μείωση του τιμήματος στο μισό.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι επιθυμεί τη συνεργασία με την κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, υπό τον όρο να είναι αξιόπιστος επενδυτής και να σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην ίδια συνέντευξη, εξάλλου, ο Υπουργός ΠΕΝ χαρακτήρισε ψευδές το επιχείρημα που υποστήριξε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου που άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας έτσι περίπου στο μισό την επερχόμενη αύξηση των τελών του δικτύου, αλλάζουν και οι όροι του διαγωνισμού.

Παράλληλα, χθες, το Ελληνο-Αζερικό Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο εξέφρασε με ανακοίνωσή του την ανησυχία του για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη ματαίωση της συμφωνίας θα πλήξει σίγουρα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στις δύο χώρες, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα διάλογο με τη Socar. «Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα ανάψει το πράσινο φως σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας να επενδύσουν στην Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά τη συνέντευξη Σκουρλέτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στο ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ότι το Ταμείο και ο επικεφαλής του, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας οφείλουν να συμμορφωθούν με τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει το 17% της ΔΕΗ να περάσει στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε για τα έσοδα ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η πορεία των εσόδων είναι μέσα στους στόχους και μένει να δούμε πως εξελίχθηκαν και τον Αύγουστο που είναι ο μήνας με αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

Τόνισε ότι στη ΔΕΗ έχει ρυθμιστεί 1 δισ. από οφειλές, που εξυπηρετείται το 90%. Δεν απέκλεισε μετά το τέλος της ρύθμισης στα τέλη του μήνα να εξεταστεί η δυνατότητα αναζήτησης διευκόλυνσης αφού προηγουμένως γίνει «ακτινογραφία» όλων των οφειλών. 

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr