Κρίσιμες δημοπρασίες σε αέριο και ρεύμα "φέρνει" για τη βιομηχανία ο Σεπτέμβριος

 

 

Μήνας δημοπρασιών είναι ο Σεπτέμβριος για τη βιομηχανία, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων ενέργειας αλλά και για τις υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου. Η πρεμιέρα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με τη δημοπρασία της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, ενώ στο τέλος του μήνα ο Σεπτέμβριος  αναμένεται να κλείσει με την δημοπρασία για τη διακοψιμότητα.

Φυσικό αέριο

Η δημοπρασία για την προμήθεια φυσικού αερίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 θα διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και θα διατεθεί προς πώληση ποσότητα φυσικού αερίου 310.815,258 Μεγαβατωρών (MWh). Η ΔΕΠΑ θα δημοπρατήσει τη συνολική προς διάθεση ποσότητα φυσικού αερίου σε πενήντα χιλιάδες (50.000) τμήματα των 6,216 Μεγαβατωρών (ΜWh) το καθένα.  Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους. Η δημοπρασία θα γίνει κανονικά ενώ θυμίζουμε ότι το θέμα του gas release αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Διακοψιμότητα

Στις 26 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες του ΑΔΜΗΕ για τις δύο υπηρεσίες διακοψιμότητας. Θυμίζουμε ότι η τελευταία δημοπρασία είχε γίνει στα τέλη Απριλίου και αφορούσε στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά έχουν γίνει μέχρι στιγμής τρεις δημοπρασίες, αρχής γενομένης από τα τέλη Φεβρουαρίου, ακολούθησε η δημοπρασία στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια η δημοπρασία του Μαΐου. Το μέτρο έχει λειτουργήσει καλά με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σημαντικός αριθμός βιομηχανιών να προσφέρουν υπηρεσίες διακοψιμότητας, επωφελούμενες από τα έσοδα που προκύπτουν και οδηγούν σε μείωση του συνολικού ενεργειακού κόστους. Στις τελευταίες δημοπρασίες θυμίζουμε ότι είχαν συμμετάσχει σχεδόν όλοι οι παίκτες ενώ οι τιμές οι είχαν διαμορφωθεί στα 47,6 χιλ./MW για το βραχυπρόθεσμο προϊόν και 48,6 χιλιάδες/MW για το μακροπρόθεσμο προϊόν.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr