Αλλάζει το κλίμα για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα – προς συμφωνία για το Gas release που θα διασφαλίζει τη ΔΕΠΑ

 

 Κοντά σε συμφωνία για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το Yπουργείο Eνέργειας το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο με τους εκπροσώπους της τρόικας, τους οποίους θα συναντήσει την ερχόμενη Τρίτη και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ανώτατων στελεχών του ΥΠΕΝ στις Βρυξέλες με στόχο να γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και καθόλου "επιθετικό" εκ μέρους των κοινοτικών. Σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με όσα κυκλοφορούν για "εμπλοκή" της αξιολόγησης στα ενεργειακά. 

Ειδικότερα από τα πέντε ενεργειακά παραδοτέα του Σεπτεμβρίου φαίνεται να υπάρχει πλέον κοινή κατανόηση με τους θεσμούς ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες δεν αφορούν την ουσία των συμφωνημένων αλλά τα χρονοδιαγράμματα. Υπό την έννοια αυτή θέματα που αφορούν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τις αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ, τη νομοθεσία για το Target model, αλλά και τα ζητήματα που άπτονται των τιμολογίων της υψηλής τάσης θεωρείται ότι έχουν δρομολογηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ως προς το περιεχόμενο των ρυθμιστικών παρεμβάσεων, έστω και εάν παρατηρείται μικρή χρονική καθυστέρηση. Με αυτά τα δεδομένα και καθώς οι εκκρεμότητες πλέον αφορούν στα χρονοδιαγράμματα, αυτά εκ των πραγμάτων θα προσαρμοστούν με μικρές αλλαγές και παρατάσεις.

Μοναδική ουσιαστική εκκρεμότητα πλέον αποτελεί το θέμα των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ, του περίφημου gas release για το οποίο ως γνωστόν η Κομισιόν πιέζει να υπάρξει διπλασιασμός των σημερινών ποσοτήτων που διαθέτει η εταιρεία αερίου προς τη βιομηχανία αλλά και τρίτους προμηθευτές σε τιμή μεσοσταθμικού κόστους συν τα διαχειριστικά κόστη. Βεβαίως η απαίτηση αυτή των δανειστών συναντά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς η οποία θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στα μεγέθη της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα ισοδυναμούσε με μετατροπή της εταιρείας αερίου σε ζημιογόνο κρατικό οργανισμό.

Για το θέμα του Gas release λοιπόν φαίνεται ότι υπάρχει πραγματικό «πολιτικό» ζήτημα. Ωστόσο η Κομισιόν δεν απέρριψε τις ελληνικές θέσεις τις οποίες και «άκουσε».

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν κατά την επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα (την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη) αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κοντά στις ελληνικές θέσεις που θα διασφαλίζει ότι η ΔΕΠΑ δε θα έχει σοβαρές συνέπειες από τις προωθούμενες αλλαγές.

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες δηλαδή, η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι υπάρχει πλήρης αντιστροφή του κλίματος όπως αυτό είχε καταγραφεί στις τελευταίες κοινοτικές διαρροές σε σχέση με τα ενεργειακά παραδοτέα του Σεπτέμβριου.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr