Στα 40-60 δολ. «βλέπουν» το πετρέλαιο οι αναλυτές το επόμενο 12μηνο

 

Απαισιόδοξοι παραμένουν αναλυτές και traders για την αγορά πετρελαίου παρά τις φημολογίες περί «παγώματος» της παραγωγής στη συνεδρίαση του OPEC μέσα στον μήνα.

Οι 14 στους 15 traders και στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν στο ετήσιο Asia-Pacific Petroleum Conference στη Σιγκαπούρη περιμένουν η τιμή του αργού να κυμανθεί στα 40-60 δολάρια το βαρέλι για τους επόμενους 12 μήνες. Η τιμή του Brent κινείται σε αυτό το εύρος τους τελευταίους πέντε μήνες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Το πρόβλημα είναι ότι μόλις οι τιμές πετρελαίου αρχίσουν να ανεβαίνουν γρήγορα, οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης αρχίζουν να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο» σχολιάζει ο Arzu Azimov, επικεφαλής της Socar Trading SA, ο οποίος εκτιμά ότι η αγορά θα παραμείνει στα 40-55 δολάρια.

Η πλειοψηφία των traders συμφωνεί ότι το rebalancing της αγοράς έχει καθυστερήσει τουλάχιστον κατά έξι μήνες εξαιτίας της υψηλότερης της αναμενόμενης παραγωγής από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία αλλά και την ανθεκτικότητα του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

«Η αγορά πετρελαίου δεν έχει ακόμα ισορροπήσει» σχολιάζει ο Saad Rahim, επικεφαλής οικονομολόγος στην πετρελαϊκή Trafigura Group Pte.

Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των μελών του OPEC και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για το «πάγωμα» της παραγωγής παρά τις εξαγγελίες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα, ορισμένοι ανησυχούν ότι ο OPEC μπορεί να χάσει την αξιοπιστία του με τις συνεχείς διακηρύξεις ότι θα σταθεροποιήσει την αγορά ενώ δεν προχωρά σε καμία ενέργεια.

«Οι τιμές πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια» εκτιμά ο Christoph Ruehl, επικεφαλής οικονομολόγος στην Αρχή Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι.

«Οι τιμές είναι πιθανό να κλείσουν στα τρέχοντα επίπεδα για άλλον έναν χρόνο, αντί να αυξηθούν σταδιακά έως το 2017» εκτιμά η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια στη συμβουλευτική Energy Aspects Ltd.

Η τιμή του Brent κινείται σήμερα κάτω από το πρόσφατο peak του Ιουνίου στα 58,86 δολάρια, ενώ βρέθηκε σε χαμηλά 12 ετών τον Ιανουάριο, στα 27,10 δολάρια.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr