Κρίσιμες Διαβουλεύσεις Σκουρλέτη με τους Θεσμούς για τα Ενεργειακά Προαπαιτούμενα

 

 

Με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συναντηθεί στις 11:30 το πρωί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και επί τάπητος θα τεθούν τα πέντε προαπαιτούμενα που πρέπει να προωθήσει η ελληνική πλευρά στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο της μίνι-αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 

 
Χθες, έγιναν συναντήσεις των επιτελών με τα τεχνικά κλιμάκια, εν όψει του σημερινού ραντεβού. Το μόνο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή στις διαβουλεύσεις είναι το θέμα των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ (gas release), καθώς η πλευρά των θεσμών ζητά να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες από το 10% των πωλήσεων, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι από ένα σημείο και μετά κάτι τέτοιο θα αποβεί ζημιογόνο για τη ΔΕΠΑ.
 
Καλύτερη είναι η εικόνα στα άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα (ΕΤΜΕΑΡ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ, target model και συμβάσεις της ΔΕΗ για τα βιομηχανικά τιμολόγια), όπου εκτιμάται ότι οι όποιες καθυστερήσεις δεν θα δημιουργήσουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. 
 
Σε ότι αφορά το target model, υπενθυμίζεται ότι χθες το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου ως την ερχόμενη Παρασκευή. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έχει έχει ψηφισθεί από τη Βουλή ως τα τέλη του μήνα.
 
Το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και ο δρόμος του Χρηματιστηρίου
 
Το ζήτημα, όμως, που αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση το ΥΠΕΝ με τους θεσμούς είναι οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Ο κ. Σκουρλέτης θα παρουσιάσει στο κουαρτρέτο ένα διαφορετικό σχέδιο σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και άλλες επιχειρήσεις όπου συμμετέχει το Δημόσιο. Το ΥΠΕΝ διαφωνεί για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και ζητά τη μεταφορά αυτού του ποσοστού στο σκέλος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στο νέο Υπερταμείο, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
 
«Έχω διατυπώσει δημόσια μία εναλλακτική προσέγγιση για την αξιοποίηση των ενεργειακών εταιρειών του Δημοσίου είτε αυτές είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε η ΔΕΠΑ ή η ΔΕΗ, μία εναλλακτική προσέγγιση σε σχέση με το παλιό σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου» δήλωσε χθες ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1». 
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στη ΔΕΠΑ, είπε ότι «είναι πραγματικά ολέθριο [...] η ΔΕΠΑ, η οποία εμπλέκεται σε σχεδιασμούς ευρύτερους, αναπτυξιακούς και γεωπολιτικούς, όπως η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και του πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, που βλέπετε ότι είναι ένα εργαλείο παρέμβασης, γεωστρατηγικής παρέμβασης αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, να πάμε να πουλήσουμε το 65%.».
 
Απεναντίας, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι υποστηρίζει την προοπτική μετοχοποίησης της ΔΕΠΑ με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. «Θα μπορούσε όμως μάλιστα αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία επειδή ακριβώς εμπλέκεται με πραγματικά αναπτυξιακά σχέδια, ένα μέρος της συμμετοχής του Δημοσίου που προφανώς δεν θα ανατρέπει το Δημόσιο έλεγχο, να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και αυτό να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, άλλα κεφάλαια τα οποία «κοιμούνται» στο εσωτερικό της χώρας, να τοποθετηθούν, και αυτό να διαχυθεί πλέον και συνολικότερα στην οικονομία» είπε.
 
Μάλιστα, άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο και άλλες ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. «Ανάλογα πράγματα μπορούν να γίνουν και με άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Βλέπετε ότι τα ΕΛΠΕ κλείνουν συμφωνίες με το Ιράν, τη Ρωσία, είναι ήδη εισηγμένα στο Χρηματιστήριο, άρα υπάρχει μία πραγματική βάση που μπορεί να καταστήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις έναν μοχλό για μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη» ανέφερε

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr