Συνεχίζεται το Σφυροκόπημα στις Πετρελαϊκές Επενδύσεις

του Χάρη Φλουδόπουλου

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 - 08:11

 

Παρά την σταθεροποίηση που καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και σε επίπεδα κοντά στα 45 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent, η αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων συνεχίζει να παραμένει σε ύφεση, καθώς είναι σταθερή η πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας, η απόσυρση γεωτρυπάνων και η αύξηση της ανεργίας.

Μόλις την Τετάρτη, ο ΙΕΑ (International Energy Agency- Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) παρουσίασε στο Λονδίνο την ετήσια έκθεσή του World Energy Investment, από την οποία προκύπτει ότι ο κλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία αναμένεται να παρουσιάσει τρίτο συνεχόμενο χρόνο πτώσης της επενδυτικής δραστηριότητας και, μάλιστα, σε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά. Συγκεκριμένα, το 2015 η πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα έφτασε το 25%, με τις συνολικές επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου να φτάνουν στα 583 δις δολάρια. Η πρόβλεψη για φέτος αναφέρεται σε περαιτέρω πτώση της τάξης του 24% σε ετήσια βάση. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, η πτώση των επενδύσεων εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πτώση των επενδύσεων επικεντρώνεται κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές αλλά και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα διατηρείται σε καλό επίπεδο η επενδυτική δραστηριότητα στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Για δε το 2017, ο IEA θεωρεί ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί με περαιτέρω υποχώρηση της τάξης του 20%. Ο οργανισμός θεωρεί ότι, πέραν της μειωμένης δραστηριότητας λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου, ρόλο στην υποχώρηση των επενδύσεων διαδραματίζουν η μείωση στα κόστη που έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες καθώς και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ενδεικτικά της υποχώρησης της δραστηριότητας είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τον Αύγουστο η Baker Hughes. Σύμφωνα με αυτά, αυτήν την περίοδο παγκοσμίως είναι ενεργά 1.481 γεωτρύπανα σε όλο τον κόσμο, έναντι 2.167 την ίδια περίοδο πέρσι και 3.608 πριν από δύο χρόνια. Ειδικά δε για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι από τα μόλις εννέα γεωτρύπανα που δραστηριοποιούνται σε θαλάσσιες περιοχές, το ένα είναι το Energean Force που ανήκει στην Energean και δραστηριοποιείται στον Πρίνο.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, με βάση την ετήσια έρευνα Salary Guide της Hays για το 2016, στην οποία συμμετείχαν 24.000 εργαζόμενοι και 4.000 εργοδότες του συγκεκριμένου κλάδου εκφράζεται η εκτίμηση ότι, λόγω της πτώσης των επενδύσεων, έχει μείνει χωρίς δουλειά ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον κλάδο και παράλληλα παραμένει στο υπέδαφος δυνητική ημερήσια παραγωγή της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ποσότητα ίση με το 1/9 της τρέχουσας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

(από www.capital.gr, 18/09/2016)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr