Στο σημείο… μηδέν με οκτώ ημέρες περιθώριο για ενεργειακά προαπαιτούμενα και ΔΕΣΦΑ

 Γιώργος Φιντικάκης

 

 

 

 

 

Δίχως σύγκλιση σε αρκετά από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα αλλά και με πολύ σοβαρή εμπλοκή στο ΔΕΣΦΑ όπου οι Αζέροι απαιτούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα "και μόνο με αυτόν", συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. 

Αν και το πολυνομοσχέδιο - σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα θα περιλαμβάνει σίγουρα το σχέδιο για τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (target model), εντούτοις θα απουσιάζουν απ’ αυτό μια σειρά από ενεργειακά προαπαιτούμενα, για την εφαρμογή των οποίων δεν απαιτείται νομοθέτηση, παρά μόνο να εκδοθούν αποφάσεις.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στα θέματα αυτά έχει υπάρξει και συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", αποστάσεις συνεχίζουν να υφίστανται για το gas release, τις ταρίφες του φυσικού αερίου, όσο κυρίως για το ζήτημα του υποχρεωτικού μηδενισμού του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπου παρ’ ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε σημειωθεί πρόοδος, τελική συμφωνία ακόμη δεν έχουμε. 

Ειδικότερα :

  •  Στον υποχρεωτικό μηδενισμού του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, εκφράζεται και η σοβαρότερη διαφωνία. Αν και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη στήριξη των ΑΠΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος μέσω ειδικής χρέωσης για την κάλυψη του ελλείμματος, οι θεσμοί συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ενστάσεις.  Επιμένουν ότι η τρύπα (σσ: στα 450 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο 2017 την υπολογίζει το υπουργείο) μπορεί να κλείσει μόνο με αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ΥΠΕΝ επιμένει ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικότατες συνέπειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
  • Στο θέμα της αγοράς φυσικού αερίου (Gas Release), οι πιστωτές επιμένουν σε οριζόντια αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων από τη ΔΕΠΑ προς τη βιομηχανία, προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο της αγοράς. Η ελληνική πλευρά έχει αντιπροτείνει το άνοιγμα της αγοράς μέσα από εναλλακτικούς τρόπους, εκτιμώντας ότι θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Τέτοιες λύσεις είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία νέων αγορών (spot market, διμερή συμβόλαια, αγορά μακράς διάρκειας κ.λπ.) αλλά και η μείωση του ποσοστού απευθείας συμμετοχής της βιομηχανίας στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της συμμετοχής των προμηθευτών.
  • Στο θέμα του καθορισμού των τιμολογίων χρήσης του φυσικού αερίου τόσο στη διανομή όσο και στη μεταφορά, ο χειρισμός είναι στη δικαιοδοσία της ΡΑΕ. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι αποφάσεις της να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν. Το θέμα αφορά τόσο τις ΕΠΑ, όσο και την "περίφημη" ταρίφα που θα εισπράττει ο ΔΕΣΦΑ, με τη ΡΑΕ να έχει θέσει το νέο κανονισμό σε σύντομη διαβούλευση, η οποία και λήγει σήμερα.

"Συνάντηση μόνο με τον Πρωθυπουργό"

Αν και στα τρία παραπάνω θέματα, εκτιμάται ότι αλλού εύκολα και αλλού πιο δύσκολα, η κυβέρνηση θα τα "βρει" με τους θεσμούς, εκεί που φλερτάρει πλέον με σοβαρή εμπλοκή είναι στην βαλτωμένη εδώ και τρία χρόνια πώληση του ΔΕΣΦΑ. 

Τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα έχει ανέβει κατακόρυφα στην κλίμακα ενδιαφέροντος της κυβέρνησης καθώς οκτώ ημέρες πριν την εκπονή της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων της SOCAR, οι πιέσεις που ασκούνται ώστε η ιδιωτικοποίηση να κλείσει είναι ισχυρότατες. Στο θέμα του ΔΕΣΦΑ συγκρούονται ποικίλα και ισχυρά συμφέροντα, με τους θεσμούς να πιέζουν το Μαξίμου να παρέμβει στην διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη SOCAR, προκειμένου να αποφευχθεί οριστικό ναυάγιο, και άρα ακύρωση της ιδιωτικοποίησης.

Αλλά και από πλευράς SOCAR πυκνώνουν οι πιέσεις, με τους Αζέρους να ζητούν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας APA, "συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και μόνο με αυτόν", θέτοντας ξανά θέμα μείωσης στο μισό του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.

"Αν και η συνάντηση δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί λόγω της απουσίας του Α.Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, με δεδομένη την μη επικοιδομητική στάση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, η αζέρικη πλευρά επιμένει να συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, και μόνο μαζί του", δήλωναν χθες πηγές της SOCAR στο κρατικό πρακτορείο της χώρας. Η επιμονή για συνάντηση "μόνο με τον Πρωθυπουργό", απαντά προφανώς στις προ ημερών πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να τους παραπέμπει στον υπ. Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη.

"Ζητάμε απάντηση σε ένα και μόνο πράγμα. Θέλει η ελληνική κυβέρνηση την παρουσία της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ενός μεγάλου επενδυτή ;", είναι το ερώτημα μέσω του πρακτορείου η ίδια πηγή. Το ίδιο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της SOCAR Greece Αναρ Μαμάντοφ, που θέτει εμφατικά και πάλι ζήτημα μείωσης του τιμήματος των 400 εκατ. ευρω. "Η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί κατά 40%-50% έπειτα από τη νομοθετική παρέμβαση στην οποία προέβη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος (σσ: περιορίζοντας την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας), αν αυτό δεν αλλάξει θα πάψουμε πλέον να ενδιαφερόμαστε", τονίζει ο Μαμάντοφ.

Στο ελληνικό στρατόπεδο δεν κρύβουν ότι δέχονται μεγάλη πίεση. Φοβούνται μάλιστα πως αν τελικά οδηγηθούμε σε "ναυάγιο" στο ΔΕΣΦΑ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες επιπλοκές με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και μάλιστα σε μια στιγμή όπου το ΥΠΕΝ επιχειρεί να πείσει τους θεσμούς να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ τα ποσοστά των ενεργειακών επιχειρήσεων ΔΕΗ (17%), ΔΕΠΑ (65%) και ΕΛΠΕ (35%). Επαναλαμβάνουν ωστόσο ότι είναι αδύνατο να μειωθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το ΔΕΣΦΑ, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, και άρα την ακύρωσή του. Αν και αναγνωρίζουν τη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος, εντούτοις υποστηρίζουν ότι θα βρεθεί λύση, όχι μέσω μείωσης του τιμήματος, αλλά με εργαλεία, όπως η ένταξη στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της ΔΕΣΦΑ της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A
 

Σχετικά άρθρα

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr