Στη Βουλή οι εφαρμοστικές ρυθμίσεις του Μνημονίου 3

 Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τον χαρακτήρα του επείγοντος κατατίθεται το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων σχετικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμοστικές ρυθμίσεις του Μνημονίου 3 που συμφωνήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης άνοιξης και κυρώθηκαν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Στο θέμα του ασφαλιστικού υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται οι οποίες θα δημιουργήσουν τεράστια θέματα σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Ρυθμίσεις

Όσον αφορά λοιπόν τις περιλαμβανόμενες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο, αυτές αφορούν:

■ Την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων στον συντελεστή 20% (δηλαδή τη «μεταφορά» τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλισή τους.

■ Ανάκληση των εκπτώσεων που προέβλεπε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος για τις εισφορές υπέρ υγείας και οι οποίες θα εφαρμόζονταν από 1.1.2017.

■ Έκπτωση μόλις 2% κατ’ έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων (αντί 15%).

Στο Υπερταμείο άλλες έξι ΔΕΚΟ

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις (εισφορές υγείας συγκεκριμένων επαγγελματιών), οι διατάξεις για την ενέργεια (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΑΠΕ, φυσικό αέριο), καθώς και διατάξεις για την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και το Υπερταμείο.

Πληροφορίες που διέρρευσαν την Πέμπτη, ανέφεραν πως στο Υπερταμείο πρόκειται να μεταφερθούν άλλες έξι ΔΕΚΟ, δηλαδή οι: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό και ΕΛΒΟ. Αντίθετα, εκτός φαίνεται να μένουν η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ.

Το θέμα του πλαφόν 10% στην αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.

Δύο συνεδριάσεις

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις (το απόγευμα και το πρωί) στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και στην Ολομέλεια την Τρίτη. Η συζήτηση σε επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, μεταφέρθηκε για την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει καθοριστεί και προβλέπει την έγκριση από το EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και την οριστική απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr