Ένα βήμα πιο κοντά η συμφωνία για ΔΕΣΦΑ - Τι αναφέρει ο νέος Κανονισμός Τιμολόγησης της ΡΑΕ

 

 Γιώργος Φιντικάκης

Δύο από τα πιο κρίσιμα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν το ντιλ μεταξύ κυβέρνησης - Αζέρων και Ιταλών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (σσ: έχει επέλθει συμφωνία επί της αρχής), περιγράφει η ΡΑΕ στον αναθεωρημένο Κανονισμό Τιμολόγησης βασικών δραστηριοτήτων του διαχειριστή φυσικού αερίου.

Στην απόφαση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Αρχή, επιβεβαιώνεται όπως έχει γράψει το "Energypress", αφενός ότι αυξάνεται το ποσό της ανακτήσιμης διαφοράς που δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, αφετέρου ότι μειώνεται ο χρόνος της ανάκτησης.

Καταρχήν, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι αυξάνεται η ανακτήσιμη διαφορά καθώς στο ποσό των 285 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2006-2015, ενσωματώνεται και αυτό που αντιστοιχεί στη φετινή χρονιά. Ετσι, συνολικά για την περίοδο 2006-2016, το προς ανάκτηση ποσό διαμορφώνεται σε 326 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ρύθμιση Σκουρλέτη είχε περιορίσει δραστικά την ανακτήσιμη διαφορά, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ. 

Κατά δεύτερον, σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, μειώνεται ο χρόνος ανάκτησης του παραπάνω ποσού και πέφτει στα 20 χρόνια έναντι 40 ετών που ανέφερε η αρχική ρύθμιση.

Πλέον εκκρεμεί η δημοσίευση, παρ’ ότι έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, του τιμολογίου χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ και του ποσοστού αύξησής του, σημείο που έχει αποτελέσει και ένα από τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Αζέρους της SOCAR. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση του τιμολογίου θα είναι 35%, αντί για 68% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και 23% που είχε εισηγηθεί αρχικά η ΡΑΕ. Στην ουσία, οι τρεις πλευρές επανέρχονται στο σημείο όπου βρίσκονταν τον περασμένο Μάρτιο όταν και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ και η SOCAR είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα εφαρμόζονταν οι υπέρογκες αυξήσεις, και ότι θα μπορούσε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στα επίπεδα του 35%.

Αναφορικά με την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς και το χρόνο σύντμησης της ανάκτησης, η απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, επισημαίνει : "Με βάση τις διατάξεις του Αναθεωρημένου Κανονισμού Τιμολόγησης, τμήμα της ανακτήσιμης διαφοράς των ετών 2006-2016, ύψους 3 εκατ. ευρώ ανά έτος, από το σύνολο των περίπου 326 εκατ. ευρώ της εν λόγω ανακτήσιμης διαφοράς που θα επιμεριστεί στα επόμενα 20 έτη, ανακτάται κατά τα έτη 2017 και 2018, και συνυπολογίζεται στο απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ για τις Βασικές Δραστηριότητες Μεταφοράς και Χρήσης Εγκατάστασης ΥΦΑ για τη χρήση του ΕΣΦΑ κατά τα έτη αυτά".

Σημειωτέον ότι η πρώτη έκδοση τιμολογίων με βάση τον νέο κανονισμό θα έχει ως έτος αναφοράς το 2015, ως έτος υπολογισμού το 2016 και θα αφορά στην περίοδο 2017-2018. Το 2018 πρόκειται να γίνει η πρώτη τακτική αναθεώρηση των τιμολογίων, με έτος αναφοράς το 2017 και θα αφορά στην περίοδο 2019-2022. Το 2022 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τακτική αναθεώρηση, με έτος αναφοράς το 2021 για την περίοδο 2023-2026, και από εκεί και έπειτα, οι αναθεωρήσεις θα γίνονται με βάση τον κανονισμό.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση της ΡΑΕ (http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/factsheets/2016/gen/1410_6.csp). 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr