Πρεμιέρα για θέρμανση με ελάχιστες παραγγελίες - Στα 92-93 λεπτά η τιμή

 

 

 

Γιώργος Φιντικάκης

Ούτε... 20 παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης δεν έλαβε το τμήμα θέρμανσης γνωστής εταιρείας πετρελαιοειδών το Σάββατο, πρώτη ημέρα διάθεσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

Αυτή πάνω-κάτω ήταν η εικόνα για το σύνολο της αγοράς. Δικαιολογημένη άλλωστε η μηδενική ζήτηση, αφενός επειδή ο καιρός είναι ακόμη καλός, αφετέρου επειδή οι καταναλωτές περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές, όσο και επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το επίδομα θέρμανσης.

Το υπουργείο εξετάζει ένα νέο τρόπο στη γεωγραφική κατανομή των ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου με σκοπό να υπάρξει καλύτερη στόχευση ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους. Το σενάριο αυτό οδηγεί σε αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ δεν αλλάζει, ενώ τα ίδια με πέρυσι παραμένουν και τα εισοδηματικά όπως και τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. 

Σε επίπεδα τιμών, η διάθεση του πετρελαίου ξεκίνησε το Σάββατο στα 92-93 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή περίπου 10% πάνω από τον περυσινό Οκτώβριο, ενώ στην περιφέρεια έφτασε να πωλείται και τα 97-98 λεπτά.

Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ (από 23% σε 24%). Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ).

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr