Στην Αθήνα ο διευθύνων της Snam – Τμηματική καταβολή των 400 εκ. για να κλείσει το deal ζητούν οι Iταλοί

 

 Χρήστος Στεφάνου

Στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Snam. Το πράσινο φώς για την έλευση του ιταλού αξιωματούχου, ο οποίος αναμένεται να επισφραγίσει την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πώλησης που πέρασε από 40 κύματα και βρέθηκε μια ανάσα από την οριστική ακύρωση, δόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση από πλευράς ΡΑΕ του νέου επικαιροποιημένου – και ελαφρώς διαφοροποιημένου ώστε να ικανοποιούνται οι νέοι επενδυτές – κανονισμού τιμολόγησης. Με το νέο κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θεωρείται ότι έχουν πλέον  κλείσει όλες οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και ότι έχει επέλθει συμφωνία με τους νέους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής της Snam έχει την πλήρη εξουσιοδότηση και της πλευράς των Αζέρων της Socar, ώστε να προχωρήσει τη συμφωνία, για την οποία κατά τις πληροφορίες του Energypress απομένουν κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες.

Σε τι αφορούν αυτές οι εκκρεμότητες;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αγοραστές έχουν ζητήσει να μην γίνει η καταβολή του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ εφάπαξ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αλλά αυτό να συμβεί τμηματικά, σε δύο ή τρεις δόσεις. Μάλιστα κάποιες πηγές συνδέουν αυτό το αίτημα με το γεγονός ότι στον τελευταίο κανονισμό της ΡΑΕ προβλέπεται αναθεώρηση για τις ταρίφες σε διάστημα 2 ετών.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό – το οποίο προσμετράται από ελληνικής πλευράς σε άλλες παραμέτρους της συμφωνίας – δε φαίνεται ικανό ώστε να δημιουργήσει προσκόμματα για την επιτυχή ολοκλήρωση του deal.

Ένα deal το οποίο όπως έχει επισημάνει το Energypress θα έχει κατά τα φαινόμενα εντελώς διαφορετική δομή, από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί, με την ιταλική Snam να καταλήγει να αποκτά ποσοστό τουλάχιστον 30% έναντι του αρχικού 17% για το οποίο είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.

Να θυμίσουμε ότι με την απόφαση της Παρασκευής η ΡΑΕ προχώρησε στην αύξηση των προς ανάκτηση ποσών από επενδύσεις του παρελθόντος από τα 285 στα 326 εκατ. ευρώ μειώνοντας παράλληλα την περίοδο ανάκτησης από τα 40 στα 20 έτη. Η πρώτη τακτική αναθεώρηση του κανονισμού ορίστηκε να γίνει το 2018 με έτος αναφοράς το 2017 και η δεύτερη το 2022 με έτος αναφοράς το 2021. Με αυτήν την απόφαση συμπληρώθηκε πλέον το ρυθμιστικό παζλ γύρω από το ΔΕΣΦΑ και οι επενδυτές έχουν πλήρη εικόνα για τις αποδόσεις και τα έσοδα του διαχειριστή τα επόμενα χρόνια

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr