Ακριβότερο Κατά 11% το Πετρέλαιο Θέρμανσης - Συμβουλές στους Καταναλωτές

 

Με υψηλότερη τιμή κατά περίπου 11% ξεκίνησε το Σάββατο η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα αίτια που πυροδοτούν το κόστος είναι οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι ΕΦΚ και ΦΠΑ αλλά και η άνοδος των τιμών διύλισης λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου.

Μάλιστα, αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίξει και το 1 ευρώ το λίτρο, τους επόμενους μήνες. Η πώληση του καυσίμου άρχισε επίσημα από σήμερα ωστόσο η σαφής εικόνα για το ύψος των τιμών θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Έτσι, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών κινούνται με τιμές μεταξύ τον 0,92 και 0,93 ευρώ το λίτρο και τα βενζινάδικα πωλούν με μία μέση τιμή της τάξης των 0,95 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι την πρώτη μέρα έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή που είχε καταγράψει το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν στα 0,838 ευρώ το λίτρο με το εύρος να κυμαίνεται από το 0,81 έως και τα 0,89 ευρώ το λίτρο ανάλογα με την περιοχή και τα περιθώρια κέρδους των βενζινοπωλών και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Για τρεις λόγους το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο από πέρυσι.

1. Από την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ ο νέος υψηλότερος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανεβαίνει στο 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση του αποφασίστηκε για δημοσιονομικούς λόγους στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου.

2. Υψηλότερος όμως είναι και ο νέος συντελεστής ΦΠΑ καθώς ανέβηκε στο 24% από 23%. Ο φόρος τρέχει εδώ και μήνες ωστόσο το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στην αγορά από το ερχόμενο Σάββατο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr