Αμετάβλητο Διατήρησε η ΡΑΕ το ΕΤΜΕΑΡ

 

Στην απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητες τις επιμέρους χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ κατέληξε χθες το βράδυ η Ολομέλεια της ΡΑΕ, καθώς εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ δεν χρειάζεται μία νέα επιβάρυνση των καταναλωτών στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

 
Στην αγορά κυκλοφορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σενάρια για επιμέρους αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, όπως για παράδειγμα στους αγρότες ή στη Μέση Τάση, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.
 
Αυτό οφείλεται και στις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος εκτιμά ότι με τη χρέωση που επιβλήθηκε στους προμηθευτές (μοναδιαία χρέωση 5,9 €/MWh το δ΄τρίμηνο του 2016 και 7,6 €/MWh το 2017 και το 2018) και την αύξηση του μεριδίου κατανομής των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής ρύπων στο 72% των συνολικών εσόδων, ο Ειδικός Λογαριασμός θα γυρίσει σε πλεόνασμα ως τα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, το ΕΤΜΕΑΡ όχι μόνο εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά από το 2018 θα εισέλθει σε πτωτική τροχιά, δηλαδή θα είναι δυνατή η μείωση του.
 
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι επιμέρους χρεώσεις ανά κατηγορία καταναλωτών και οι μεταβολές σε σχέση με το 2014-2015. 

Αποτέλεσμα εικόνας για λογαριασμός ετμεαρ
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr