Λαβρόφ: Μόνο με την Έγκριση των Βρυξελλών Είναι Εφικτή η Γραμμή του Turkish Stream Μέσω Ελλάδος

 

 

 

\"\"

Η δεύτερη γραμμή του Turki sh Stream, που θα μεταφέρει ποσότητες ρωσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδος, θα κατασκευαστεί μόνο αν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Αυτό διεμήνυσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τη χθεσινή τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η τελετή αναγόρευσης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφού ευχαρίστησε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πειραιά για την μεγάλη τιμή που του έκαναν να τον αναγορεύσουν επίτιμο διδάκτορα, αναφέρθηκε στους μακραίωνους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στην συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια και του ρωσικού κράτους στο να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της.

Ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση των ρωσοελληνικών σχέσεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον συστηματικό διάλογο που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνεχισθεί ο διάλογός αυτός και να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους διάφορους τομείς. Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αυριανή 10η σύνοδο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανση που έκανε όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα: Αφού υπενθύμισε την συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Turki sh Stream, τόνισε πως «μόνο αν πάρουμε την έγκριση από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε την δεύτερη γραμμή του αγωγού έως την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία, στις οποίες όπως είπε, δεν παρατηρείται πρόοδος, παρά τις προσπάθειες που κάνει η Ρωσία ώστε να ενεργοποιηθεί ο διάλογος. Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει διάλογο με την Ευρωασιατική Ένωση, τονίζοντας ότι στην οικοδόμηση των σχέσεων αυτών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν τα συμφέροντα του κάθε κράτους. Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Ρωσία τηρεί τις συμφωνίες του Μίσνκ και περιμένει να πράξει και το ίδιο η Ουκρανία, επισημαίνοντας την ανάγκη ότι πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα του ρωσικού πληθυσμού των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Στο θέμα της Συρίας, με αφορμή την επισήμανση που έκανε ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, για την επιτυχή παρέμβαση της Ρωσίας στο ζήτημα των χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αναρωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και στο ζήτημα του διαχωρισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από τους μαχητές του «Μετώπου της Αλ Νούσρα» όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κάποιοι επιθυμούν είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών - να μην γίνει ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους μαχητές του «Μετώπου αλ Νούσρα». Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα αυτό και στις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, ο κ. Λαβρόβ υπογράμμισε: «Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας».

Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Σεργκεί Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα κάνει διάλογο με όποιον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είπε και ο πρόεδρος Πούτιν.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Γεωργόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο έργο του τιμωμένου αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος.

Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην μακρά παράδοση της ρωσική διπλωματίας, είπε ότι ανέδειξε άνδρες, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αντρέι Γκρομίκο, άνδρες που υπερέβησαν την εποχή τους, συγκαταλέγοντας στην πλειάδα των ανδρών αυτών της ρωσικής διπλωματίας και τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον «φίλο» του όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr