Στην Αθήνα οι υπογραφές για τον Κάθετο Διάδρομο - Έρχονται Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Ουκρανοί

 

 

 Χρήστος Στεφάνου

Οι λεπτομέρειες απομένουν σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και να δοθεί το πράσινο φως για την έλευση στην Αθήνα των εκπροσώπων των διαχειριστών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι θα υπογράψουν νέα συμφωνία για τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε υπογραφεί στη Βουδαπέστη η κοινή δήλωση των Διαχειριστών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας Ουγγαρίας και της εταιρείας ICGB ότι προτίθενται να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε τεχνικό και ρυθμιστικό επίπεδο για την υλοποίηση του έργου ενώ παράλληλα είχε υπογραφεί και MOU των Διαχειριστών Ελλάδας Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz (Βουλγαρία) Transgaz (Ρουμανία) FGSZ (Ουγγαρία) και Uktransgaz (Ουκρανία) έχουν καταλήξει σε συμφωνία προκειμένου να περάσουν στο επόμενο βήμα που θα είναι η υπογραφή του MoU για την κατασκευή του έργου.

Μάλιστα η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα στην προσπάθεια χωρών όπως η Ρουμανία να εξασφαλίσουν κοινοτικούς πόρους για τις απαιτούμενες μελέτες και τα αναγκαία έργα στο δίκτυό τους. Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν οι μεγαλύτερες αναβαθμίσεις του υφιστάμενου συστήματος προκειμένου να καταστεί λειτουργικός ο Vertical Corridor.

Ο λεγόμενος κάθετος διάδρομος διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Ρουμανίας-Ουγγαρίας και της Ουκρανίας, θα επιτρέψει την διακίνηση αερίου από τον νότο, δηλαδή τη χώρα μας, προς τον βορρά. Το σύστημα αυτό μπορεί να τροφοδοτείται και από τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, ο οποίος ιδιαίτερα μετά την αναβάθμισή του θα έχει σημαντική πλεονάζουσα δυναμικότητα, δίνοντας πρόσβαση σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.

Βεβαίως ο κάθετος διάδρομος στον οποίο θυμίζουμε εντάσσεται και ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB θα δώσει πρόσβαση στις εν λόγω χώρες και στο αέριο της Κασπίας που θα μεταφέρει ο υπό κατασκευή αγωγός TAP.

Για αυτό το λόγο άλλωστε οι Βρυξέλλες και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς παρακολουθούν στενά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από τον Κάθετο Διάδρομο.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr