Υπερπροσφορά και Υψηλά Πλεονάσματα Κρατούν τις Τιμές του Αργού Καθηλωμένες Κάτω Από τα $50 το Βαρέλι

 

Πλεονασματική προβλέπει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου να παραμένει και το 2017 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), εάν δεν υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Στη μηνιαία έκθεση “ Oil Market Reporto IEA αναφέρεται εκτενώς στη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το καρτέλ στα σχέδια για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της ισορροπίας στις διεθνείς αγορές κατά τη τακτική του συνάντηση στα τέλη Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Ως γνωστό, και όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει και αναλύσει μέσα από το energia. gr, η ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, με την δημιουργία υψηλών πλεονασμάτων, έχουν οδηγήσει στο σημερινό καθεστώς μειωμένων τιμών. Αυτές τους τελευταίους 12 μήνες κινούνται στη ζώνη των $40 με $48 το βαρέλι ενώ πρόσκαιρες εκτινάξεις πάνω από τα $50 υπήρξαν λίαν σύντομες και χωρίς προοπτική για μία βιώσιμη ανάκαμψη αφού τα fundamentals παραμένουν αρνητικά. Στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο στα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, γεγονός που οφείλεται στην παραγωγή-ρεκόρ του ΟΠΕΚ και την αυξανόμενη παραγωγή από χώρες εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Καζακστάν.

Ο ΙΕΑ διατήρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2016 στο 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αναμένει η κατανάλωση να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό τον επόμενο χρόνο, έχοντας επιβραδυνθεί σταδιακά από το υψηλό πενταετίας του 1,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2015.

Και ενώ οι χώρες του ΟΠΕΚ συναντώνται στα τέλη Νοεμβρίου για να συζητήσουν την προτεινόμενη μείωση της παραγωγής στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οι διαφωνίες μεταξύ των μελών για τις εξαιρέσεις και τα επίπεδα παραγωγής εγείρουν αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση. «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σύνοδος της Βιέννης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τελική –αλλά διαρκώς αναβαλλόμενη - εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου» ανέφερε ο ΙΕΑ.

«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και κάποια μεμονωμένα μέλη συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους τότε η αγορά θα συνεχίσει να έχει πλεόνασμα καθ’ όλο το έτος, με μικρή πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σημαντικά υψηλότερα. Πράγματι, εάν το πλεόνασμα της προσφοράς διατηρηθεί το 2017, τότε υπάρχει κίνδυνος νέας υποχώρησης των τιμών» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί με ρυθμό 500.000 βαρελιών την ημέρα τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με μείωση 900.000 βαρελιών την ημέρα φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι το 2017 τα αποθέματα θα μπορούσαν και πάλι να αυξηθούν, εάν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση από τον ΟΠΕΚ.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr