Επίσκεψη Obama: Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα για ενέργεια, αγωγούς


16 11 2016 | 08:42

Από τα στελέχη State Department που συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Αθήνα ξεχωρίζει η βοηθός υπουργός εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα Victoria Nuland, η διπλωμάτης που στη θητεία της είχε πολλαπλό ρόλο σε σχέση με την Ελλάδα.

Έχοντας επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ακόμη και με τον πρωθυπουργό για την ελληνική κρίση, το μεταναστευτικό και βεβαίως τα θέματα ενέργειας – αγωγών.

Η εκτίμηση ότι τα θέματα της ενέργειας θα ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Barack Obama επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, οποίος δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως οι αγωγοί TAP και IGB, το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

"Συζητήσαμε για τα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για τις προοπτικές με τη διάνοιξη νέων δρόμων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο με διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή" ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Με δεδομένο λοιπόν το ενδιαφέρον της διοίκησης Obama για τις ενεργειακές ισορροπίες της περιοχής, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές συζητήσεις, το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η προεδρική αλλαγή θα επηρεάσει την αμερικανική στάση επί των ενεργειακών θεμάτων.

Οι εικασίες έχουν ενισχυθεί και από το γεγονός ότι σε πρόσφατο συνέδριο στην Πολωνία, ο ειδικός απεσταλμένος του State Department Amos Hochstein αποκάλυψε ότι η θητεία του ολοκληρώνεται και ο αντικαταστάτης του αναμένεται να οριστεί στις αρχές του νέου έτους. Ο κ. Hochstein είχε και αυτός ενεργό ρόλο έχοντας επισκεφθεί την Αθήνα πολλάκις, ιδιαίτερα στο επίμαχο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Κάποιες πλευρές έχουν σπεύσει μάλιστα να προκαταλάβουν την εξασθένιση της αμερικανικής παρουσίας, στο πλαίσιο των διακηρύξεων του νεοεκλεγέντος προέδρου D. Trump, σε σχέση με την Ευρώπη και τη μεγαλύτερη έμφαση που θα δοθεί στα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ.

Πάντως το γεγονός είναι ότι στις χθεσινές συζητήσεις τα θέματα της ενέργειας και των αγωγών αποτέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης Τσίπρα Obama, επαναβεβαιώνει την προτεραιότητα που δίνεται από την αμερικανική διπλωματία στη συγκεκριμένη ατζέντα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα πάντως για την επόμενη ημέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαρροές που θέλουν τον μέχρι πρότινος Ελληνοαμερικανό ομογενή σύμβουλο επί των ενεργειακών Τζορτζ Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει ρόλο για τα θέματα της περιοχής – χωρίς να είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν θα αναλάβει το πόστο του κ. Hochstein ή άλλη θέση. Να σημειωθεί ότι η σχέση του Παπαδόπουλου με την Ελλάδα και τα περιφερειακά θέματα της ενέργειας δεν εξαντλείται μόνο στην καταγωγή του.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Μάιο όταν και φέρεται να είχε επαφές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου εξωτερικών, ενώ ο ίδιος είχε παραστεί και στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TAP, στην οποία θυμίζουμε είχε δώσει το παρόν πλήθος επισήμων από τη χώρα μας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Επίτροπος Šefčovič), τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αλβανία κλπ. καθώς επίσης εκπρόσωποι του κονσόρτιουμ που κατασκευάζει τον αγωγό.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr