Δημοπρασία ΔΕΠΑ: Απορροφήθηκαν οι ποσότητες, πόσο αγόρασαν και ποιοι

 

 

 Χρήστος Στεφάνου

Το παιχνίδι άρχισε! Με αυτή τη φράση περιγράφουν στελέχη της αγοράς ενέργειας την εικόνα από τη μεγάλη ετήσια δημοπρασία που διενεργήθηκε σήμερα από τη ΔΕΠΑ και η οποία όπως ήταν λογικό συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ποσοτήτων που διατέθηκαν.

Με βάση λοιπόν την εξέλιξη της διαδικασίας προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι παίκτες κινήθηκαν επιθετικά και είναι χαρακτηριστικό ότι τα σκληρά “μπινταρίσματα” έγιναν κυριολεκτικά στο νήμα στο τελευταίο δίλεπτο. Μεγάλος κερδισμένος ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση της δημοπρασίας ήταν η M&M Gas, η οποία φαίνεται ότι απορρόφησε σχεδόν το σύνολο της ποσότητας.

Γενικά η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι αέριο αγοράστηκε από προμηθευτές ενώ οι τελικοί χρήστες είτε περιορίστηκαν σε μικρές ποσότητες, είτε δεν αγόρασαν καθόλου μερίδια.

Πιο αναλυτικά, η μεγάλη ετήσια δημοπρασία φυσικού αερίου που διενέργησε η ΔΕΠΑ ολοκληρώθηκε με τις αυξημένες ποσότητες που διατέθηκαν να απορροφώνται αλλά και τις τιμές να διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ποσότητα των 2.428.043,015 Mwh που διατέθηκε σε 50 χιλιάδες μερίδια των 48,561 Mwh έκλεισε στο 0,5 δολάριο/MWh πάνω από την τιμή εκκίνησης (τιμή εκκίνησης στα 954,6 δολάρια ανά μερίδιο)

Η δεύτερη ποσότητα των 1.456.825,809 Mwh που διατέθηκε σε 50 χιλιάδες μερίδια των 29,137MWh το καθένα, έκλεισε στο 1,1 δολάριο πάνω από την τιμή εκκίνησης (τιμή εκκίνησης στα 572,77 δολάρια)

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δημοπρασία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εταιρείες M&M Gas, Ήρων, ΕΛΒΑΛ, Cedalion και οι ΕΠΑ Αττικής και Θεσσλονίκης - Θεσσαλίας.

Η δημοπρασία θεωρείται ότι έχει κρίσιμη σημασία για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς είναι η πρώτη μετά την συμφωνία με τους δανειστές για την αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων αλλά και η πρώτη που πραγματοποιείται μέσα σε καθεστώς ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, οι τιμές που διαμορφώθηκαν  "περιγράφουν" και τα νέα περιθώρια που δημιουργούνται μετά την είσοδο τρίτων παικτών στην αγορά αερίου. 

 


 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr