Το ΚΥΣΟΙΠ θα αποφασίσει τέλος του 2017 για τις αλλαγές σε αέριο και ΔΕΠΑ - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς

 

 Θοδωρής Παναγούλης

Για το τέλος του 2017 παραπέμπονται οι πιθανές αλλαγές που θα χρειαστεί να γίνουν στην αγορά του φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιωργος Σταθακης με τους εκπροσώπους της τρόικας, προς επίρρωση όσων είχαν ήδη προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι από την 1η του έτους, θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως για παράδειγμα ή απελευθέρωση της λιανικής και για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων προμήθειας και διανομής στις υφιστάμενες ΕΠΑ καθώς και στη ΔΕΠΑ (την Πέμπτη ή Γενική Συνέλευση της εταιρείας λαμβάνει τη σχετική απόφαση), ή αύξηση των ποσοτήτων αερίου που δημοπρατεί ή ΔΕΠΑ κλπ, η  χρονιά θα αποτελέσει ένα δείγμα γραφής ώστε να αξιολογηθεί αν χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές και αν ναι ποιες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, με βάση όσα συμφωνήθηκαν, η  ΡΑΕ, έχοντας πιθανόν βοήθεια και από εξωτερικό τεχνικό σύμβουλο, αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει μελέτη για τις ανάγκες του συστήματος, η οποία θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για να εκπονήσει, στο τέλος του 2017, έναν οδικό χάρτη με όσες αλλαγές κριθούν απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο διπλός στόχος: Αφενός μεν να ανοίξει πραγματικά ή αγορά και να υπάρξει ουσιώδης ανταγωνισμός, αφετέρου να εξασφαλιστεί η διεύρυνση της χρήσης του αερίου και η επέκταση του δικτύου σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο οδικός χάρτης που θα αποφασίσει το ΚΥΣΟΙΠ θα αποτελεί το action plan για τη διετία 2018 - 2020.

Ταυτόχρονα θα υλοποιηθούν υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η δημιουργία χονδρεμπορικής αγοράς καθώς και αγοράς εξισορρόπησης.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη χθες, μπαίνουν “στον πάγο” τα σενάρια για υποχρεωτική αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τον τομέα προμήθειας των τριών υφιστάμενων  ΕΠΑ, στο πλαίσιο ενός είδους αποζημίωσης των ξένων στρατηγικών εταίρων της επιχείρησης ( SHELL και ENI) για την απώλεια του μονοπωλίου στις περιοχές ευθύνης των ΕΠΑ.

Τα σενάρια αυτά αποτελούσαν στην πραγματικότητα προτάσεις που είχαν ήδη υποβληθεί στους θεσμούς (προφανώς από ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους παράγοντες), συζητήθηκαν, αλλά ξεπεράστηκαν γρήγορα. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά στελέχη των θεσμών, ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στο τέλος του 2017, μένει να διαπιστωθεί  πως θα λειτουργήσει η αγορά με τους βασικούς ανταγωνιζόμενους παίκτες να είναι συνέταιροι της ΔΕΠΑ.

Όπως ανέφερε πάντως συνομιλητής του energypress, στην ουσία η ΔΕΠΑ, μετά τη χθεσινή συμφωνία, μπορεί να κινηθεί με “λυμένα τα χέρια” για την υλοποίηση του σχεδιασμού της διοίκησής της, όσον αφορά την “αεριοποίηση της χώρας” δηλαδή την επέκταση του δικτύου και της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών στο αέριο, καθώς και όσον αφορά τα διεθνή project διαμεταφοράς αερίου στα οποία εκπροσωπεί ουσιαστικά τη χώρα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr