ΔΕΗ, ΝΟΜΕ και Φυσικό Αέριο Στο Επίκεντρο για τα Ενεργειακά Προαπαιτούμενα της Δεύτερης Αξιολόγησης


του Γιώργου Κωστούλα

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 - 08:19

 

Το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ και οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου, είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

 

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου που διέρρευσε στη δημοσιότητα, στην ελληνική αγορά ενέργειας υπάρχει ανάγκη για ευρύτατες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθούν τα μονοπωλιακά φαινόμενα και οι αναποτελεσματικότητες, να καταστούν περισσότερο σύγχρονες και ανταγωνιστικές, να ευνοήσουν μία μεγαλύτερη αποδοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, καθώς και να διασφαλίσουν τη μεταφορά των ωφελειών απ' αυτές τις αλλαγές στους καταναλωτές.

 

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ σημειώνεται ότι- αφού υπογράψει η ΔΕΗ τη συμφωνία με την State Grid για την πώληση του 24% εν συνεχεία το 51% θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία holding του Δημοσίου. To 25% αυτής της εταιρείας θα πρέπει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 25% εντός του Φεβρουαρίου.

Αν αυτή η διαδικασία εκτιμηθεί πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, τότε θα πρέπει να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

 

Σχετικά με τα ΝΟΜΕ αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο θα πρέπει να γίνει η δεύτερη δημοπρασία με ένα επιπλέον 12% σε ποσότητα από την συνολική ενέργεια του 2016.
Oι τιμές εκκίνησης θα έχουν λάβει υπόψη τους τις αναθεωρημένες τιμές του 2016 με βάση τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Η νέα αναθεώρηση των τιμών θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017.

 

Το 8% που πουλήθηκε φέτος θα ξαναβγεί προς πώληση τον Σεπτέμβριο του 2017 με αναθεωρημένες τιμές και οι δημοπρασίες θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2017. Δηλαδή, συνολικά θα πωληθεί το 20% της φετινής κατανάλωσης.

Σχετικά με τις ΑΠΕ, σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο οι αρχές θα πρέπει να φέρουν το νέο θεσμικό πλαίσιο για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ολοκληρώνεται με την πρώτη πιλοτική δημοπρασία για τα φωτοβολταϊκά.

 

Στόχος είναι ο πρώτος διαγωνισμός να γίνει ως τον Μάρτιο του 2017.

Επίσης, μεταξύ των προαπαιτουμένων της β΄αξιολόγησης είναι να εφαρμοστεί η δέσμευση ως προς την Κομισιόν για τα λεγόμενα «προσωρινά ΑΔΙ», ενώ για το νέο νομικό πλαίσιο για το target model αναφέρεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Δεκέμβριο του 2017.

 

Για την αγορά φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι το ΚΥΣΟΙΠ θα πρέπει να ετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη» για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά με στόχο την βελτίωση του ανταγωνισμού.

Η πρώτη δημοπρασία φυσικού αερίου με το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα αφορά σε ποσότητα που θα προσδιοριστεί στο 16% της ετήσιας διάθεσης της ΔΕΠΑ στην αγορά για το 2016.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr