Τσοτσορός: Τα ΕΛΠΕ γίνονται από τα κορυφαία διυλιστήρια διεθνώς – Αύξηση 70% της καθαρής κερδοφορίας φέτος


27 11 2016 | 13:56

 

Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν την ένταξή τους στην κορυφαία διεθνή ομάδα των διυλιστηρίων, που περιλαμβάνει το 25% αυτών που δεν διατρέχει κινδύνους επιβίωσης, τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορός, απευθυνόμενος ως κεντρικός ομιλητής στους συμμετέχοντες στο συνέδριο «GREEK POSSIBLE: Το Μάνατζμεντ της Ανάπτυξης και της Επιτυχίας των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Παγκόσμια Οικονομία» που διοργάνωσε η ΕΕΔΕ.

Η προοπτική αυτή αντανακλά τη σημαντική θέση που έχουν κατακτήσει τα ΕΛΠΕ σε πολύ δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο, όταν περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν κλείσει λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσοτσορός, τα αποτελέσματα του Ομίλου για φέτος θα είναι βελτιωμένα, παρά το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και με δεδομένο το πρόσθετο υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος από τις μεγάλες επενδύσεις των 3 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, τα ΕΛΠΕ θα έχουν το 2016 λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) άνω των 700 εκατ. ευρώ παρά, τη μείωση κατά 30% των περιθωρίων κέρδους. Επίσης, αναμένεται να ενισχυθεί η καθαρή κερδοφορία έως και κατά 70%, δηλαδή άνω των 76 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 είχαν καταγραφεί ζημίες 369 εκατ. ευρώ και πέρυσι κέρδη της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.

Ως προς τη στρατηγική εξωστρέφειας των ΕΛΠΕ, ο κ. Τσοτσορός ανέφερε: «Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια μέσω συνεργασιών με εταιρείες περιφερειακών αγορών όπως του Ιράν, με τη ρωσική Rosneft, με το Ιράκ, ενώ έχουμε προσεγγίσει την Αίγυπτο και πιθανώς να υπάρξει προσέγγιση και συνεργασία και με τη Λιβύη. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που επιβάλλει η διεθνή αγορά».

Η διεθνής πολιτική αβεβαιότητα, ο ενεργειακός μετασχηματισμός που επιβάλει η κλιματική αλλαγή και η κίνηση προς τη μεταπετρελαϊκή εποχή αναδείχθηκαν ως παράγοντες που επιτείνουν τις πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο, καθώς το 65%-70% του κύκλου εργασιών αφορά το business unit των πετρελαϊκών
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr