Θρίλερ με ΔΕΣΦΑ: Παίζονται τα πάντα μέσα στις επόμενες ώρες – ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Χρήστος Στεφάνου

29 11 2016 | 08:06

Με τους θεσμούς να έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης την αποφυγή του ναυαγίου για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εκπνέει μέσα σε 48 ώρες η τελευταία προθεσμία που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του διαχειριστή στις εταιρείες Socar και Snam. Και ενώ εξαντλούνται τα περιθώρια για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και κάποιες πλευρές κοντά στη διαπραγμάτευση εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες με έντονο σκεπτικισμό.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των επενδυτών έχουν μπροστά τους τη σημερινή και την αυριανή ημέρα να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς το βράδυ της Τετάρτης λήγει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής που ανανεώθηκε τέλη Οκτωβρίου. Όπως έγραψε χθες το Energypress η ελληνική πλευρά δια του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι ακόμη δεν υπάρχει σύγκλιση και συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Αρνητική ανταπόκριση των επενδυτών στο ελληνικό αίτημα, μεταφράζεται σε οριστικό ναυάγιο του deal, με πιθανότερο σενάριο την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Μια τέτοια εξέλιξη βεβαίως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης που έχει διαρρεύσει και το οποίο αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ υιοθετώντας κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως δεν είναι ενθαρρυντικές και σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα των προθέσεων των επενδυτών, με βάση τα τωρινά δεδομένα θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή μια νέα παράταση της εγγυητικής, η οποία θυμίζουμε έχει ανανεωθεί από το φθινόπωρο δύο φορές, μία στα τέλη Σεπτεμβρίου και μία στα τέλη Οκτωβρίου, για ένα μήνα αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά μια επιπλέον παραχώρηση προς την πλευρά των επενδυτών, η οποία αναμένεται να αυξήσει το προσδοκώμενο έσοδο του διαχειριστή προς τους μετόχους κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα έχει προταθεί τα προς ανάκτηση ποσά για τις επενδύσεις της περιόδου 2006 – 2015 (που επανυπολογίστηκαν και περιορίστηκαν δραστικά με την περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη) να αποδοθούν εντόκως, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των ταριφών του διαχειριστή και άρα των εσόδων των μετόχων.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr