Η Transgaz επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίου του ΔΕΣΦΑ

Δημήτρης Κοιλάκος

06 12 2016 | 14:41

 

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνει η Transgaz ότι την ενδιαφέρει η προοπτική απόκτησης μεριδίου του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ρουμανική εταιρεία, επιβεβαιώνεται ότι, εφόσον το ρουμανικό κράτος, που είναι ο βασικός της μέτοχος, αποφασίσει να εμπλακεί, τότε η εταιρεία είναι έτοιμη να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Η Transgaz διασαφηνίζει, επίσης, ότι οι επαφές που είχαν στελέχη της στην Αθήνα προ ημερών, δεν είχαν σχέση με την πώληση του ΔΕΣΦΑ, αλλά με αφορούσαν το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου.

Η διάψευση αυτή έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών που ήθελαν τον υπουργό ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη και στελέχη των ΕΛΠΕ να συζητούν με τα στελέχη της Transgaz για την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από πηγές που επικαλούνται ρουμανικά μέσα, η Transgaz ανέφερε στους συνομιλητές της ότι θεωρεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί με τη SOCAR εύλογο. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Transgaz να μεταφέρει στην ελληνική πλευρά ότι βρίσκονται ήδη σε επαφές με ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους για την επένδυση.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου της Transgaz έχει ως εξής:

«Η Transgaz SA ενημερώνει όλους τους ενδιαφερομένους ότι αναλύει τακτικά τις ευκαιρίες για συμφωνίες για συνεργασίες, συμπράξεις, συμβάσεις ή συναλλαγές με στόχο να ενισχύσει το στρατηγικό μερίδιο του ρουμανικού ενεργειακού τομέα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι πριν από δυο εβδομάδες, μια αντιπροσωπεία της Transgaz επισκέφτηκε την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσει για την ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Αυτό ο διάδρομος θα διευκολύνει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Κεντρική Ευρώπη. Οι συζητήσεις με Έλληνες αξιωματούχους εστίασαν αυστηρά στο Νότιο Διάδρομο.

Όσον αφορά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σχετικά με την πρόθεση της Transgaz να αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ – του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου – θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι, αν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, καθώς και οι άλλοι μέτοχοι, αποφασίσουν να αναλύσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν περί της συμμετοχής τους στην απόκτηση του μεριδίου του ΔΕΣΦΑ ως στρατηγική, η Transgaz θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσει μια διαφανή διαδικασία ενημέρωσης, η οποία συνάδει με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια των νόμων που ρυθμίζουν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς».

Μελετάμε τα στοιχεία, δηλώνει ο πρόεδρος της Transgaz

Sύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο Agerpres, ο πρόεδρος του ΔΣ της Transgaz, Ion Sterian, δήλωσε ότι η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, με την τελική απόφαση να βρίσκεται στα χέρια του ρουμανικού κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Sterian «θα κάνουμε τις απαραίτητες αναλύσεις για να δούμε αν και κατά πόσο θα είναι προσοδοφόρα για εμάς μια τέτοια κίνηση. Θα πάρουμε τη σωστή απόφαση για το αν θα συμμετέχουμε ή όχι (ενν. στην πώληση του ΔΕΣΦΑ). Είναι απόφαση που θα πάρει ο βασικός μας μέτοχος, δηλαδή το ρουμανικό κράτος».
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr