Σταθάκης: «Εξαντλήσαμε τις Δυνατότητες για να Βρεθεί Λύση στο Θέμα του ΔΕΣΦΑ»

Η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε από το 2013, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Όπως επισήμανε, τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποχώρησαν οι ανταγωνιστές και έμεινε ένας, η Socar.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση γιατί ο παραγωγός δεν μπορεί να ελέγχει το δίκτυο διανομής και γι' αυτό η Socar κλήθηκε να χάσει το πλειοψηφικό ποσοστό – ενώ αρχικά προγραμματίζονταν να πάρει το 66% του Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο κ Σταθάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ προγραμμάτισε αύξηση τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ κατά 68% και όπως πρόσθεσε η τροπολογία Σκουρλέτη έγινε στα πλαίσια κοινοτικής οδηγίας.

«Καλώ τη ΝΔ να μας πει γιατί δεν προχώρησε η ιδιωτικοποίηση;», δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΝ, ενώ αναρωτήθηκε: «Πρέπει να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο;», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητες που υπήρχαν για να βρεθεί λύση.

Αναφερόμενος γενικά στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στα ενεργειακά, επισήμανε ότι αυτή πολιτική εστιάζεται σε τέσσερα σημεία:
•Το εθνικό πλαίσιο για τον ενεργειακό τομέα. Θα συσταθεί εθνικό συμβούλιο ενέργειας, όπως επανέλαβε ο κ. Σταθάκης.
•Μετάβαση σε νέο μοντέλο στην ηλεκτρική ενέργεια και ευρύτερο σύστημα δικτύων μεταφοράς για τη νησιωτική Ελλάδα.
•Στην χωροταξία πρέπει να προχωρήσει το κτηματολόγιο και να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χωρικού σχεδιασμού και της ασάφειας στις χρήσεις γης.
•Μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο μέσω του TAP, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και άλλων κινήσεων.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι, το τρίτο τρίμηνο, αναπτύχθηκε κατά 1,5%, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι βελτιωμένες κατά 12,6% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, τόνισε.

«Αυτά αποτελούν μια στέρεα βάση για να εξηγήσουμε πως θα έρθει ανάπτυξη 2,7%, όπως άλλωστε προβλέπει και η Κομισιόν», πρόσθεσε ο Υπουργός ΠΕΝ, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «καταστροφολογία».

Τέλος, χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και τόνισε πως η ένταξη στο QE θα σηματοδοτήσει την πλήρη εξομάλυνση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr