Συνάντηση με τον Κανιέτε θα επιδιώξουν Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ για τον αγωγό East Med


09 12 2016 | 09:20

Συνάντηση με τον επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, θα επιδιώξουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή τριμερή σύνοδο στο Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η υλοποίηση του αγωγού East Med.

Το σχέδιο φιλοδοξεί να μεταφέρει προς την Ευρώπη το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου και στα πλαίσια αυτά οι τρεις χώρες συζήτησαν για τις προοπτικές του.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Globes, η βασική υπόθεση για το κόστος του έργου το τοποθετεί στα 5,7 δις. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων τμημάτων εντός της Ελλάδας. Πηγές της εφημερίδας εκτιμούν ότι το πραγματικό κόστος θα είναι υψηλότερο κατά 2 δις. δολάρια, ενώ απαιτείται μια τιμή φυσικού αερίου στα 7-9 δολάρια προκειμένου να είναι το έργο βιώσιμο εμπορικά.

Όπως παρατήρησαν, η τιμή αυτή είναι προς το παρόν μη ρεαλιστική, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία έχει κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνό αέριο της τάξης των 4,4 δολαρίων. Στο μέλλον, πάντως, δεν αποκλείεται να επικρατήσουν πιο πρόσφορες συνθήκες στην αγορά.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε τις χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού, Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος τόνισε ότι «ένας κοινός αγωγός αποτελεί στρατηγική οδό για τις εξαγωγές προς την Ευρώπη. Στα πλαίσια των τριμερών συναντήσεων, ενισχύεται η συνεργασία μας και χάρηκα που βλέπω επιθυμία για να προχωρήσει αυτό το έργο».
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr