Πώς Εξοφλούν τα ΕΛΠΕ τους Ιρανούς - Τρεις Δόσεις για 2016-17-18

 

 Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε ο διακανονισμός της οφειλής που είχαν τα ΕΛΠΕ προς την  κρατική εταιρεία του Ιράν National Iranian Oil Company (NIOC) μετά και την επιστροφή της Τεχεράνης στις αγορές πετρελαίου, λόγω της άρσης των διεθνών κυρώσεων.


Πρόκειται για ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 550 - 600 εκατ. ευρώ και χρονολογείται από το 2012, όταν λόγω των κυρώσεων προς την Τεχεράνη το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή των φορτίων αργού που είχε παραλάβει η ελληνική εταιρεία. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προέβλεπε την τμηματική καταβολή του τιμήματος σε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος. Πρόσφατα δημοσιεύματα ξένου οίκου ανέφεραν πως τα ΕΛΠΕ δεν έχουν καταβάλει τη δόση του 2016 η οποία φθάνει τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα άλλα δημοσιεύματα ανέβαζαν τη συνολική οφειλή στα 700 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε τα ΕΛΠΕ είχαν ανακοινώσει με λεπτομέρεια τους όρους της συμφωνίας και η πληροφόρηση που κατά καιρούς έφθανε στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν για τετραετή αποπληρωμή της οφειλής, η οποία μάλιστα δεν θα ήταν μόνο σε μετρητά καθώς η ελληνική εταιρεία θα παρείχε και δωρεάν διυλισμένα καύσιμα στη NIOC.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων που μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής», η συμφωνία εξελίσσεται κανονικά, αφορά μόνο σε μετρητά και έχει ως εξής: πρώτη δόση το 2016 ύψους 145 εκατ. ευρώ η οποία έχει ήδη καταβληθεί, δεύτερη δόση το 2017 ύψους  185 εκατ. ευρώ και τρίτη δόση το 2018 ύψους 225 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που δεν θα δυσκολευτεί η εταιρεία να τα αποπληρώσει δεδομένου των υψηλών ροών και της λειτουργικής κερδοφορίας που καταγράφει σε ετήσια βάση.

Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών

 

Το 2015 τα ΕΛΠΕ πέτυχαν τα υψηλότερα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) στην ιστορία τους, ύψους 758 εκατ. ευρώ, ενώ για εφέτος και παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 30% σε σχέση με πέρυσι  τα κέρδη ebitda του ομίλου θα κυμανθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις που δέχθηκε η εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών λόγω της κρίσης - η ζήτηση μειώθηκε κατά 38% μεταξύ των ετών 2009 και 2015 - μέσω των εξαγωγών που σήμερα ξεπερνούν το  50% της ετήσιας παραγωγής.  

Το τρίτο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος πραγματοποίησε ρεκόρ παραγωγής με 3,9 εκατ. τόνους και ρεκόρ εξαγωγών με 2,45 εκατ. τόνους και όλα δείχνουν πως και στο σύνολο του έτους τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και ρεκόρ εξαγωγικής δραστηριότητας.

Για το εννεάμηνο του 2016 ο όμιλος δημοσίευσε πωλήσεις 4,8 δισ. ευρώ έναντι 5,49 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015, κέρδη ebitda 532,5 εκατ. ευρώ από 411,7 εκατ. και καθαρά κέρδη 183,8 εκατ. από 104,6 εκατ. ευρώ.

Χρηματοοικονομικά κόστη

Με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου η διοίκηση επισήμανε τα εξής: «Η νέα ομολογιακή έκδοση ύψους 375 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς των ομολόγων λήξεων 2017, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση των όρων των δανειακών συμβάσεων και της αποπληρωμής και αναχρηματοδότησης δανειακών υποχρεώσεων συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ εντός του 2016, συνέβαλαν αφενός στην ισχυροποίηση της χρηματοοικονομικής δομής και στην επιμήκυνση του προφίλ ωρίμασης των δανειακών υποχρεώσεων, αφετέρου στη μείωση του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους το 2017 άνω των 15 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των τοκομεριδίων των ομολόγων (4,875% έναντι 8%)».

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ")

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr