Ο ρωσικός γίγαντας Rosneft σε επενδυτικό σχήμα που "βλέπει" τη Jetoil

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μετά από μία παρέλαση ενδιαφερόμενων επενδυτών τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι η παρουσία μιας εταιρείας ρωσικών συμφερόντων με σοβαρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εταιρεία Jetoil, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη διάσωσή της με μοντέλο Μαρινόπουλου.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση, πηγές της αγοράς που κλήθηκαν χθες να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες, χαρακτήριζαν τον εν δυνάμει επενδυτή ως "σοβαρή, μεγάλη εταιρεία". Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τότε θα πρόκειται για μια πρώτου μεγέθους έκπληξη, αφού στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας που δραστηριοποιείται στο trading, με έδρα την Αυστρία, φέρεται να μετέχει με ποσοστό 19% η κρατική ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft μαζί με άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωπος του ενδιαφερόμενου επενδυτή, αναμένεται να δώσει το παρών στη σημερινή εκδίκαση του αιτήματος για υπαγωγή στο άρθρο 99 στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται ως σοβαρό, και όπως εκτιμάται ο νέος επενδυτής έχει ως σκοπό την αξιοποίηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας, δηλαδή των αποθηκών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο σχεδιασμών που υπάρχουν για εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αντίθετα φαίνεται ότι εκτός του ενδιαφέροντος του βρίσκεται η δραστηριότητα εμπορίας εντός της ελληνικής αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του 19% της μέχρι πρότινος 100% κρατικής Rosneft, με το μειοψηφικό μερίδιο να περνά έναντι 10,2 δις δολάρια στη Glencore και την Qatar Investment Authority.

Υπό το πρίσμα αυτό παραμένει ανοιχτό το τι μέλλει γενέσθαι στη σημερινή εκδίκαση του αιτήματος για υπαγωγή στο άρθρο 99 του ομίλου Jetoil που από το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε – με τραγικό όπως εξελίχθηκε – τρόπο στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχικά οριστεί για το Νοέμβριο, ωστόσο δόθηκε αναβολή για σήμερα, μετά από αίτημα του Δημοσίου. Εφόσον το ενδιαφέρον της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας κριθεί ως σοβαρό, τότε εκτιμάται ότι η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι να δοθεί νέα αναβολή.

Χθες πάντως κάποιοι εκ των πιστωτών, δήλωναν την πρόθεσή τους να προσέλθουν στο δικαστήριο με πρόθεση την εκδίκαση της υπόθεσης και με σκοπό να "αντιλέξουν” στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος λόγος για τις εξελίξεις συνεχίζει να βρίσκεται στις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες έχουν απαιτήσεις για πάνω από το 40% των συνολικών οφειλών και το 90% των εμπράγματων εξασφαλίσεων της Jetoil. Επομένως η συμφωνία των τραπεζών είναι απαραίτητη για να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο, ενώ εκτός από τις τράπεζες διεκδικήσεις έχουν και άλλοι προμηθευτές όπως τα ΕΛΠΕ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr