Υπογράφεται την Παρασκευή η Συμφωνία Πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην State Grid


Υπογράφεται την Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική State Grid για την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Αγοραπωλησίας που ενέκρινε η ΓΣ, η κινεζική εταιρεία θα καταθέσει εγγυητική επιστολή 20 εκατομμυρίων ευρώ με ισχύ έξι μηνών, ενώ η ΔEΗ θα πληρωθεί, το 2017, το μέρισμα που θα διανείμει ο ΑΔΜΗΕ για την οικονομική χρήση 2016 και το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών του ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, το τίμημα των 320 εκατομμυρίων, θα αυξάνεται κατά 5% εφόσον η μεταβίβαση των μετοχών δεν ολοκληρωθεί μεταξύ 1/1 και 31/12 2017 και επιπλέον 4% για τον επόμενο χρόνο.

Για μια διετία η State Grid δεν θα έχει δικαίωμα μεταβίβασης των μετοχών.

Ωστόσο, ότι εφόσον αυτό συμβεί, η State Grid θα καταβάλλει μέρος του τιμήματος στη ΔEΗ, το οποίο τίμημα θα υπολογιστεί με βάση ειδικές διατάξεις.

Tέλος, η συμφωνία προβλέπει την πληρωμή από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔEΗ ποσού 131 εκατομμυρίων ευρώ μείον φόρους, το οποίο ορίζει ως cash upstream payment και το οποίο αντιστοιχεί σε επιστροφή κεφαλαίου από κεφαλαιοποίηση παγίων του ΑΔΜΗΕ
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr