Ιδιαίτερα ευοίωνες οι προοπτικές των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

19 12 2016 | 19:52

Η αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τους άξονες της μείωσης ενεργειακού κόστους, της εξόρυξης υδρογονανθράκων και της παράλληλης στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στα πλαίσια του 1ου Ενεργειακού Φόρουμ για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Μπασιάς: Θα υπάρξει μεγάλη δραστηριότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον τα επόμενα 2-3 χρόνια στη Δυτική Ελλάδα

Οι υδρογονάνθρακες επιτρέπουν την αυτάρκεια και ανεξαρτησία της χώρας σε ό,τι αφορά την ενέργεια με μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, της μεταφοράς κ.λ.π., επεσήμανε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιω. Μπασιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, στα επόμενα δύο με τρία χρόνια προβλέπεται μεγάλη δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο Πέλαγος.

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε ακόμα στις πρώτες θαλάσσιες έρευνες που έγιναν με τη συνδρομή στελεχών του υπουργείου και επιλεγείσα εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού νορβηγικών συμφερόντων.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται προκειμένου να περιοριστεί μεταξύ άλλων και το κόστος κατανάλωσης αργού πετρελαίου και αερίου που σήμερα φθάνει τα 20 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι έρευνες για την αναζήτηση «μαύρου χρυσού» εκτείνονται από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο μέχρι τη νότια Κρήτη. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συνεργασία με μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες και Πανεπιστήμια.

Επίσης η σύναψη συμφωνίας στα πλαίσια του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μπασιάς, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Δυτική Ελλάδα με την εκτέλεση σημαντικών εργασιών.

Γρηγορίου: Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι προοπτικές σε Πατραϊκό και Ιόνιο

Από μεριάς του, ο Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και του Πατραϊκού κόλπου, μετά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις των πρώτων ερευνών.

Ο κ. Γρηγορίου επισήμανε ότι τα ΕΛΠΕ, σε ό,τι αφορά τον Πατραϊκό, έχουν συστήσει κοινοπραξία με τους Ιταλική Edison σε ποσοστό 50-50, ενώ τόνισε ότι όλες οι εργασίες γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, από τα πρώτα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών προκύπτουν ελπιδοφόρες ενδείξεις για ανεύρεση πετρελαίου στον Πατραϊκό.

Όλες οι έρευνες που έγιναν με ολοκαίνουργο σκάφος με τις πλέον σύγχρονες παγκοσμίως μεθόδους κάλυψαν έκταση 1600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο πρωτεύον γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί, και εάν περιέχει πετρέλαιο τότε θα έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιμων βαρελιών. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα επιβεβαιωθεί μόνο με την εκτέλεση γεωτρήσεων.«Έστω και μια σταγόνα πετρελαίου να υπάρχει, θα τη βρούμε», τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Σε όλο αυτό το διάστημα, από το 2015 έως σήμερα, δεν υπήρξε κανένα ατύχημα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον.

Αναλύοντας το εύρος και τη δυναμική των ΕΛΠΕ, ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι σήμερα στα ΕΛΠΕ απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι σε έξι χώρες και ο τζίρος ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Ξεπερνάμε την κρίση με εξαγωγές, ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Από επενδυτικής πλευράς, οι όροι που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο είναι λίαν ευνοϊκοί. Είμαστε 7η χώρα μεταξύ 130 παγκοσμίως. Οι προοπτικές για τα ΕΛΠΕ τόνισε ο κ. Γρηγορίου, είναι σήμερα καλές.

Μαυραγάνης: Το πετρέλαιο ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα

Ως σημαντικό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε την έρευνα για την ανεύρεση υδρογονανθράκων ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος ανέφερε τις ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που ο ίδιος είχε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για συμμετοχή ξένων μεγάλων εταιρειών στις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι εφ’ όσον υπάρχει πετρέλαιο τότε διανοίγονται προοπτικές ανάπτυξης μέσα στην κρίση για τη Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, στην ημερίδα παρενέβησαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος κ. Γιανναδάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλ. Μαρλαφέκας, ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας και Διοίκησης Κ. Ανδριοσόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ν. Μπαλαμπάνης.

Ο κ. Γιανναδάκης αναφέρθηκε στη συμβολή και συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις προσπάθειες για ανεύρεση υδρογονανθράκων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη που είναι δυνατόν να προκύψουν.

Ο κ. Μαρλαφέκας επεσήμανε το έλλειμμα που παρατηρείται στη μη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προχωρούν σε μελέτες προς την προώθηση και υλοποίηση του έργου.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr