Χωρίς απτό αποτέλεσμα η πολυμερής για Κυπριακό

 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (κέντρο) δίπλα στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (δεξιά) και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (κέντρο) δίπλα στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (δεξιά) και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κύπρος

Στις 18 και 19 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, έπειτα από τις χθεσινές έντονες διεργασίες στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. Οπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο ΟΗΕ, το πόρισμα των εργασιών των τεχνοκρατών θα κρίνει πότε θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια θα συνεχιστεί από το σημείο όπου διεκόπη χθες, και μάλιστα με ακριβώς την ίδια σύνθεση. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ζητήματα στα οποία έχουν ήδη σημειωθεί κάποιες εξελίξεις, όπως π.χ. οι δύο χάρτες που έχουν κατατεθεί από τις πλευρές, θα παραμείνουν στο τραπέζι. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τις εκκρεμότητες στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστούν.

Επί της ουσίας, οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία, αλλά και ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν αδύνατον να γεφυρωθούν στη χθεσινή διεθνή διάσκεψη, όπου συμμετείχαν υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, ενώ στο γεύμα που προηγήθηκε παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στις 18-19 Ιανουαρίου θα συμμετάσχουν τεχνοκράτες από όλες τις πλευρές (ΟΗΕ, εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες) – μάλιστα χθες ο κ. Αναστασιάδης ήδη αποφάσισε ότι την ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπήσει ως διαπραγματευτής ο κ. Α. Μαυραγάνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η πρόταση που κατά κύριο λόγο συζητήθηκε βασίστηκε στις εισηγήσεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης. Πάντως, μετά το πέρας της διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε στους απεσταλμένους της κυπριακής έκδοσης της «Κ», Μιχάλη Τσικαλά και Νίκο Στέλγια, ότι η Τουρκία δεν συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις. «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πώς να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Εχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις». Το είδος των προτάσεων στις οποίες αναφερόταν ο κ. Τσαβούσογλου αφορούσε ιδέες που προφανώς «έπεσαν στο τραπέζι» περί εγγυήσεων από την Ε.Ε. (και ενδεχομένως και το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο). Νωρίτερα, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωνε ότι «Τουρκία και “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ταυτίζονται».

Σε δηλώσεις του μεταξύ των δύο συνεδριάσεων της διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς επεσήμαινε πως «το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά πριν από όλα είναι θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της». Και πρόσθεσε πως «η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα αλλά την αποχώρηση του στρατού». Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Κοτζιάς αρχικά ανακοίνωσε ως ημερομηνία νέας διάσκεψης στη Γενεύη την 23η Ιανουαρίου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημερομηνία θα μετακινηθεί για αργότερα, διότι ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε κώλυμα, καθώς στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα του Καζαχστάν τουρκορωσική συνάντηση κορυφής για τη δράση των δύο χωρών στη βόρεια Συρία. Γίνεται προσπάθεια η συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο (υπουργών Εξωτερικών) να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείεται να μετατεθεί και για τις αρχές Φεβρουαρίου. Η απόφαση για μετάθεση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο ουσιαστικά έρχεται ως επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες περί μιας διάσκεψης με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης (open-ended).

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr