Κύπρος: Το Οικόπεδο 11 Ανταγωνίζεται το Γιγαντιαίο Ζορ;

 

 

 








Το γιγαντιαίο κοίτασμα υδρογονανθράκων στα νερά της Αιγύπτου και συγκεκριμένα στο πεδίο του Ζορ, φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη ενεργειακών κολοσσών οι οποίοι φαίνεται πως επανεξετάζουν τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου IHS Markit.
 
Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρεται στην ανακοίνωση της Total ότι θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο οικόπεδο 11, τονίζοντας ότι είναι μόνο μια από τις ενδείξεις για το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.
 
«Η ανακάλυψη του Zορ στην Αίγυπτο ήταν κλειδί για την περιοχή καθώς έκανε τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις προοπτικές του φυσικού αερίου και να δουν πιο προσεκτικά της γεωλογία της περιοχής», τονίζει η IHS Markit στην αναφορά της.
 
Όλα δείχνουν η επιτυχία του Ζορ ενθάρρυνε την Total για να επανεξετάσει τις προοπτικές του οικοπέδου 11 καθώς γειτνιάζει με το αιγυπτιακό οικόπεδο Shorouk, στο οποίο βρίσκεται το πεδίο του Ζορ.
 
Όπως υποστηρίζει η IHS Markit, εταιρείες και κυβερνήσεις δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γεωλογικές προοπτικές του οικοπέδου 11, τονίζοντας πως πιθανόν να αποτελέσει την πιο κρίσιμη γεώτρηση του, λαμβάνοντας υπόψη και την επιβράδυνση που έχει σημειωθεί στις γεωτρήσεις παγκοσμίως.
 
Το οικόπεδο της Total βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του αιγυπτιακού Ζορ όπου για πρώτη φορά στόχος ήταν μια δεξαμενή με άνθρακα αντί άμμο, η οποία μάλιστα είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. «Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη χρησιμοποιώντας μικρότερο αριθμό πηγαδιών κάτι το οποίο θα μειώσει και το κόστος του έργου» τονίζει ο οίκος υπογραμμίζοντας πως αν η γεωλογία του Ζορ επεκτείνεται στο τεμάχιο 11 τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί και εκεί ένα ανάλογο κοίτασμα.
 
Μια τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με την IHS Markit θα δημιουργούσε ανταγωνισμό στην περιοχή με τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Ισραήλ για το ποιος θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο. «Ίσως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει και σε εξαγωγές στην Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.
 
Παράλληλα, όμως, η έκθεση του οίκου αναφέρει πως ένας αγωγός από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα θα είναι εμπορικά βιώσιμος.
 
(Πηγή: energynews.com.cy)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr