Επίτροπος Canete: Εκτός από τα NOME υπάρχουν κι άλλες επιλογές... – Τι είπε στους φορείς για αέριο, λιγνίτη, διασυνδέσεις και ΑΠΕ

 

Θοδωρής Παναγούλης

Περισσότερο αποκαλυπτικός από ότι στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Σταθάκη, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Canete, μιλώντας στους εκπροσώπους των ενεργειακών φορέων που συναντήθηκαν μαζί του σήμερα το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη με βασικό αντικείμενο το "χειμερινό πακέτο" που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος στις παρατηρήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των δημοπρασιών τύπου NOME σχολίασε ότι οι δημοπρασίες είναι σχεδιασμένες για να κάνουν την αγορά πιο ανοιχτή και συμμετοχική και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα του ανταγωνισμού. Σημείωσε ωστόσο σε αποστροφή του λόγου του  ότι αν δεν φέρουν αποτέλεσμα «υπάρχουν και άλλες επιλογές»,  προειδοποιώντας στην ουσία για τις δομικού τύπου λύσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ. Όπως επισήμανε άλλωστε, η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και υπάρχει σαφές ενεργειακό κεφάλαιο που πρέπει να εφαρμοστεί.

Όσον αφορά τη διαπίστωση ορισμένων πλευρών ότι υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν ψηλά τα ποσοστά συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ο Επίτροπος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει με προσήλωση προς την απόλυτη απανθρακοποίηση έως το 2050 και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπάρχουν, τότε, πάγια χωρίς να έχουν σκοπό ύπαρξης.

Ο Επίτροπος τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Ε.Ε. στις ΑΠΕ και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να ενισχυθεί το δυναμικό ΑΠΕ στα ελληνικά νησιά. Όσον αφορά το θέμα της κατάργησης της προτεραιότητας ένταξης των ΑΠΕ στο σύστημα, προτεραιότητα που καταργείται με βάση το "χειμερινό πακέτο" από το 2020, σχολίασε ότι δέχεται πράγματι από πολλές πλευρές μηνύματα για την ανάγκη σταδιακής και όχι άμεσης εφαρμογής αυτού του μέτρου. Υποστήριξε ωστόσο ότι ο τρόπος που καταργείται η προτεραιότητα δεν είναι όσο δραστικός θα μπορούσε αφού εφαρμόζεται για τις νέες ΑΠΕ. Στην παρατήρηση ότι οι στόχοι της Ε.Ε. για την διείσδυση των ΑΠΕ το 2030 είναι συντηρητικοί, ανέφερε ότι ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων θα γίνουν αλλαγές κατά τη διαμόρφωση των στόχων για το 2040.

Όσον αφορά το ρόλο του φυσικού αερίου ο Επίτροπος σχολίασε ότι, στο βαθμό που δεν υπάρχουν ακόμα ανεπτυγμένες λύσεις storage, το φυσικό αέριο αποτελεί αναγκαστικά το back up energy των ΑΠΕ. Η έμφαση λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Canete είναι να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού και το αέριο να είναι διαθέσιμο άμεσα όπως ένα εγχώριο καύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται έργα στρατηγικού τύπου όπως ο αγωγός TAP, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, οι διάδρομοι αερίου εν γένει.

Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης και για τις διασυνδέσεις και τονίστηκε ότι είναι μεγάλη ανάγκη για να δοθεί βοήθεια από την ΕΕ για την άμεση υλοποίηση νέων διασυνδέσεων. Ο Κανιέτε αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι θα διοργανωθεί στην Κρήτη το λανσάρισμα της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ υπό τον τίτλο «Island Initiative».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Όπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες, δεν υπήρξε απόδοση από τα φωτοβολταϊκά, καθώς ήταν παγωμένα και καλυμμένα από το χιόνι, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και τα αιολικά.

Από τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας ρεύματος (traders) ετέθη ως προτεραιότητα να εφαρμοστεί γρήγορα το target model και επισημάνθηκε ότι σήμερα δεν λειτουργεί σε υγιή βάση η αγορά, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη κρίση, όπου είχαμε την Οριακή Τιμή του Συστήματος στα 50 ευρώ ανά MWh παρά την τεράστια ζήτηση.
Στην παρέμβασή τους, οι φορείς της βιομηχανίας έδωσαν στοιχεία για τη λειτουργία του μέτρου της διακοψιμότητας, επισημαίνοντας ότι για δυο φορές σε ένα μήνα έκλεισαν για 48 ώρες οι μακροπρόθεσμες και για 2 ώρες οι βραχυπρόθεσμες. Όπως τονίστηκε, ήταν πολύ αποτελεσματική η συμβολή της διακοψιμότητας, κάτι που φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την ανάγκη επέκτασής της, καθότι ο μηχανισμός έχει λειτουργήσει μόλις για 1,5 χρόνο, παρότι είχε εγκριθεί για μια τριετία.

Εξ ου και, όπως σημείωσαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, μέχρι να λειτουργήσει το νέο μοντέλο και να προωθηθούν οι νέοι μηχανισμοί θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της διακοψιμότητας, όπως άλλωστε έχει προταθεί και από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση με τον Επίτροπο παρουσία του γενικού διευθυντή ενέργειας της Kομισιόν Dominique Ristori, συμμετείχαν όλοι οι ενεργειακοί φορείς της χώρας, δημόσιοι και ιδιωτικοί, περισσότεροι από 20 συνολικά.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr