Μπαίνει και στην προμήθεια αερίου η Elpedison - Έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο

 

Γιώργος Φιντικάκης

Τα πρώτα της βήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου κάνει η Elpedison, εκμεταλλευόμενη την αγορά ποσοτήτων από την Gazprom μέσω του ελληνορωσικού σχήματος Prometheus Gas.

Το πρώτο της συμβόλαιο έκλεισε στα τέλη Δεκεμβρίου, και αφορά την πώληση αερίου στην εταιρεία Diaxon, θυγατρική των ΕΛΠΕ που, με έδρα την Κομοτηνή, κατασκευάζει πλαστικά φιλμ πολυπροπυλενίου, αναμένεται ωστόσο να ακολουθήσουν κι άλλα.

Ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής της Elpedison, όπως έγινε σαφές κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο Μιλάνο, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης μετόχων της ιταλικής Edison.

Στην ίδια συνάντηση αναλύθηκε και η φετινή στρατηγική στη λιανική ρεύματος, όπου η Elpedison προτίθεται να λανσάρει "προιόντα ρεύματος διαφορετικά από τον ανταγωνισμό που θα δίνουν έμφαση στην κοινωνική διάσταση", όπως λέει στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις, δίχως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετερο κεφάλαιο που συζητά την περίοδο αυτή η εταιρεία είναι η παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας. Εξετάζει μάλιστα μοντέλα χρηματοδότησης παρόμοια με αυτά που ισχύουν στο εξωτερικό, όπου το κόστος των επεμβάσεων αναλαμβάνει ο πάροχος, με αντάλλαγμα ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο παραμονής του πελάτη στην εταιρεία, κατά το πρότυπο όσων ισχύουν στην κινητή τηλεφωνία (επιδότηση συσκευής).

Επιδίωξη της εταιρείας, είναι η δημιουργία τέτοιων προϊόντων, τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις, όπως αλυσίδες καταστημάτων, με στόχο να προσφέρει ένα συνολικό πακέτο που θα οδηγεί σε βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του πελάτη, δίχως τα οφέλη να εξαντλούνται στα λίγα σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η διαφορά κόστους μεταξύ των διαφόρων παρόχων. 

Τάση που αναμένεται να ακολουθήσουν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι της ελληνικής αγοράς, εστιάζοντας ειδικά στους μεγαλύτερους επαγγελματικούς πελάτες, όπου οι παρεμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, με την αξιοποίηση της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλάζουν εντελώς την κατανάλωση ενέργειας. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr