Εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ τα νέα τιμολόγια φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές των ΕΠΑ

 

Τα νέα τιμολόγια φυσικού αερίου για τους μη επιλέγοντες πελάτες των τριών ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας που τώρα έχουν ενοποιηθεί) καθόρισε με απόφασή της, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πρόκειται να τα αποστείλει (εάν δεν τα έχει ήδη αποστείλει) στις διοικήσεις των ΕΠΑ.

Μιλάμε ουσιαστικά για τα τιμολόγια που θα πληρώνουν το 2017 οι οικιακοί καταναλωτές, τα οποία παραμένουν ρυθμιζόμενα και απελευθερώνονται από τον Ιανουάριο του 2018, για τα οποία οι ΕΠΑ είχαν υποβάλλει στη ΡΑΕ τα στοιχεία και τις ταρίφες τους, επί των οποίων η Αρχή έκανε τροποποιήσεις και έβγαλε τις τελικές τιμές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τιμολόγια που καθόρισε η ΡΑΕ είναι ικανά να φέρουν μειώσεις για τους καταναλωτές, πέραν εκείνων των μειώσεων που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να γίνουν λόγω του ότι από την αρχή του χρόνου έχει ελαττωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αέριο.

Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι το ύψος των τιμολογίων θα κρίνει και τη στάση των βασικών μετόχων των ΕΠΑ, δηλαδή της Shell στην Αττική και της ENI σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία.

Όπως έχει γράψει το energypress, εφόσον τα τιμολόγια που ενέκρινε η Αρχή είναι ικανοποιητικά τότε μάλλον οι δύο μέτοχοι θα "ξεχάσουν" την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις για την κατάργηση του μονοπωλίου τους στην αγορά. Εάν πάλι δεν είναι, τότε μάλλον θα οδηγηθούμε σε δικαστικές εμπλοκές.

Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ είχε ήδη εγκρίνει τις ταρίφες διανομής, και με την έγκριση στις ταρίφες εμπορίας οι δύο ξένοι μέτοχοι μπορούν να αξιολογήσουν την "ζημιά" που έχουν υποστεί από την κατάργηση του μονοπωλίου.

Άλλωστε ο νόμος προβλέπει ότι αμέσως μόλις ιδρυθούν οι νέες εταιρείες (διανομής και προμήθειας), πράγμα που ήδη έγινε, θα αξιολογηθεί και η επίπτωση που θα υπάρξει στις δύο υφιστάμενες ΕΠΑ.

Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εταιρειών με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη συζήτηση περί "αποζημίωσης ή όχι", καθώς και το πόση αυτή θα είναι, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να υπάρξει.

Θυμίζουμε ότι οι δύο ξένες εταιρείες είχαν από το 2001 και για 30 χρόνια κατοχυρωμένο από τον νόμο δικαίωμα μονοπωλιακής δραστηριότητας στη διανομή και εμπορία φυσικού αερίου στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής, και της Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας αντίστοιχα. Το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα καταργήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. 

Σημειωτέον ότι ο πρώην υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο, ο δε νέος, Γ. Σταθάκης προφανώς και δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με το θέμα. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr