Αναστασιάδης: Προτεραιότητα η εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»

 

Η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αποτελεί προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία, στη βάση αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων, εξετάζει διάφορα άλλα σενάρια, περιλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του 8ου Mediterranean Oil and Gas Forum.

Σε ομιλία του στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε την στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, στέλλοντας μηνύματα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στους τρεις γύρους αδειοδοτήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, το 2007, το 2012 και το 2016.

Λέγοντας ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» αποτελεί προτεραιότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία του κοιτάσματος βρίσκονται σε συζητήσεις για την συνομολόγηση του σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, είπε, ίσης σημασίας είναι οι εμπορικές συζητήσεις με τους δυνητικούς αγοραστές στην Κύπρο και στην Αίγυπτο για τα μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, έχοντας καθορίσει ότι η πιο βιώσιμη επιλογή είναι ο περιφερειακός αγωγός στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης στη Δαμιέτη ή και στο Ιντκού.

«Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει επίσης διάφορα άλλα σενάρια οικονομικής αξιοποίησης, περιλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι εντός 2017, η γαλλική TOTAL θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11, ενώ η κοινοπραξία ENI/Kogas θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρατήρησε ότι «καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι ο κυπριακός τομέας υδρογονανθράκων τα τελευταία δύο χρόνια απέκτησε νέα δυναμική».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές μετά το υποσχόμενο αποτέλεσμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης, κατά το οποίο, παρά το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον στη βιομηχανία υδρογονανθράκων, έχουμε λάβει αιτήσεις για τα τρία διαθέσιμα τεμάχια από εταιρείες του υψηλότερου εκτοπίσματος», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για τους όρους των συμβολαίων εξερεύνησης και αναλογικού καταμερισμού με την κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL για το τεμάχιο 6, την ENI για το τεμάχιο 8 και την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum για το τεμάχιο 10 βρίσκονται στα τελευταία στάδια.

«Αναμένουμε ότι τα τεμάχια αυτά θα αδειοδοτηθούν πολύ σύντομα και ότι οι νέοι ανάδοχοι θα θέσουν ένα επιθετικό ερευνητικό πρόγραμμα», τόνισε.

Οι οικονομικές συνεργασίες ενισχύουν την πολιτική εμπιστοσύνη

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραδοσιακά η Κύπρος θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της περιφερειακής της πολιτικής τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και κοινά επωφελούς συνεργασίας.
«Προς αυτό την κατεύθυνση, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι οικονομικές συνεργασίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν την πολιτική εμπιστοσύνη, που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να διευκολύνει την περιφερειακή συνεργασία που απαιτείται για την αποτελεσματική αξιοποίησης των κοιταγμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ως κράτος-μέλος της ΕΕ που πάντα διατηρούσε εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, εκτός μιας συγκεκριμένης χώρας για τη οποία προσβλέπουμε να δούμε ότι μπορούμε να κτίσουμε παρόμοιους δεσμούς με αυτούς που μοιραζόμαστε με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι στην καλύτερη θέση να γεφυρώσει τις διαφορές της προβληματικής περιοχής μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, καθώς και οι μελλοντικές ανακαλύψεις, μπορεί να επιδράσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας», υπογράμμισε.

«Σε αυτήν κατεύθυνση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχω την έντονη πεποίθηση ότι μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όλες οι χώρες της περιοχής μας και πιο πέραν απ` αυτήν, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία και τη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας, η οποία θα διασφαλίσει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα της ενέργειας»

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr