Πώς η ΕΠΑ Αττικής θα ανταγωνιστεί τη μητρική ΔΕΠΑ

 

Τα σχέδια της ΕΠΑ Αττικής με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ετοιμάζει είσοδο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Φθηνότερο αέριο από το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Πώς η ΕΠΑ Αττικής θα ανταγωνιστεί τη μητρική ΔΕΠΑ

 

Τον... ομφάλιο λώρο με τη «μαμά ΔΕΠΑ» επιδιώκει να κόψει η θυγατρική της, η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), ελέω της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και για τα νοικοκυριά από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Έτσι, αναζητά νέο προμηθευτή φυσικού αερίου, ενώ ετοιμάζει και την είσοδό της στη λιανική ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το πελατολόγιο των 330.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Ουσιαστικά ΔΕΠΑ και ΕΠΑ Αττικής θα είναι ανταγωνιστές από τον ερχόμενο χρόνο. Η μητρική θα μπορεί να πουλά στους οικιακούς καταναλωτές και ήδη, λένε οι πληροφορίες, ετοιμάζει τμήμα retail αλλά και είσοδο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής υπό τον γενικό διευθυντή Γιάννη Μητρόπουλο ετοιμάζει τα σχέδιά της για την επόμενη διετία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές καθώς και στην επέκτασή της κι εκτός Λεκανοπεδίου, κάτι που έχει ήδη κάνει με επιλέγοντες πελάτες (βιομηχανίες). Στους ανταγωνιστές της συγκαταλέγονται εκτός της ΔΕΠΑ, οι M&M Gas, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, Ήρων και Elpedison.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τις πηγές της προμήθειας, η ΕΠΑ Αττικής αξιοποίησε στο έπακρο τις δημοπρασίες φυσικού αερίου, που έχουν επιβληθεί στη ΔΕΠΑ, και σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Μητρόπουλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, «αυτή η διαγωνιστική διαδικασία έδωσε φθηνό αέριο και με διαφανή τιμή». Μάλιστα ο ίδιος, για να δείξει το όφελος που έχουν οι καταναλωτές, είπε πως «αν η προμήθεια των ποσοτήτων μας ήταν 100% από τις δημοπρασίες, οι πελάτες μας θα είχαν μειώσεις της τάξης του 6% στις τιμές».

Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας με τις σημερινές διαθέσιμες επιλογές της ΕΠΑ Αττικής για αγορές φυσικού αερίου επισήμανε ότι «τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα ήταν 18%, αν δεν υπήρχαν οι ποσότητες που παίρνουμε στις τρίμηνες δημοπρασίες. Έτσι, περιορίστηκαν στο 7%». Η ΕΠΑ δέχτηκε αυξημένα τιμολόγια από τη ΔΕΠΑ λόγω του κόστους που επωμίστηκε η τελευταία από τα έξτρα φορτία LNG που έφερε, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ενεργειακής κρίσης των προηγούμενων μηνών.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΠΑ Αττικής είναι πως «στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οπότε έχουμε δημοπρασίες, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε φθηνότερο φυσικό αέριο, όπως και το νέο έτος, οπότε και θα έχουμε τη θεσμική δυνατότητα επιλογής άλλου προμηθευτή».

Σε ερώτηση που ετέθη στον κ. Μητρόπουλο για το αν η ΕΠΑ Αττικής θα επέλεγε ακόμη και τον όμιλο Κοπελούζου για νέο προμηθευτή, απάντησε ότι «θα επιλέγουμε πηγές προμήθειας σε ανταγωνιστικές τιμές και ποσότητες». Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η αγορά των νοικοκυριών δεν είναι σήμερα απελευθερωμένη και η ΕΠΑ Αττικής υποχρεούται να αγοράζει μόνο από τη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με μακροχρόνια σύμβαση που έχει με τη μητρική εταιρία. Αυτό αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας (51% ΔΕΠΑ και 49% και μάνατζμεντ της Shell) τόνισε ότι η πολυεθνική όχι μόνο παραμένει αλλά στηρίζει και τις επιλογές της.

Έτσι, έχει πάρει και το «πράσινο φως» για τη δραστηριοποίησή της στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, ετοιμάζοντας τον φάκελο για την απόκτηση άδειας εντός του έτους. Η ΕΠΑ Αττικής θα πουλά συνδυαστικά πακέτα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από το 2018, έχοντας ως πρώτο στόχο τις 330.000 πελάτες της.

Επιπλέον, ως απόρροια των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τα νοικοκυριά, η ΕΠΑ Αττικής θεωρεί ότι τα περιθώρια κέρδους που αποφάσισε η ΡΑΕ ήταν πάρα πολύ μικρά, παρά τα κόστη που καλείται να επωμιστεί ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς. Ορισμένα από αυτά είναι η στελέχωση της εταιρίας, η εγκατάσταση συστημάτων πληροφορικής κ.λπ.

Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, το καύσιμο παραμένει φθηνότερο κατά 39% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά ακόμη και 70% συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα για τις χρήσεις του ζεστού νερού και του μαγειρέματος.

Χρήστος Κολώνας[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr