Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου διαγωνισμού

 

Χρήστος Στεφάνου

Την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της πώλησης του ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε χθες στη βουλή ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθακης. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής εμπορίου «έχει εγκριθεί η διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, πέρασε από το ΚΥΣΟΙΠ». 
Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό και στη νέα διαδικασία θα διατεθεί ποσοστό το 66% της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω διαγωνισμού που θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και με βελτιωμένους όρους ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχες εμπλοκές όπως με την υπόθεση της πώλησης στη Socar. Συγκεκριμένα όπως έχει ήδη δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός στους όρους του διαγωνισμού υπάρχει προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους να είναι πιστοποιημένοι ευρωπαίοι διαχειριστές. 
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται με τους δανειστές γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο για το Υπερταμείο. Όπως είπε το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταστατική αρχή την ιδιωτικοποίηση αποκλειστικά ενώ το Υπερταμείο την αξιοποίηση περιουσίας. «Οι συζητήσεις που γίνονται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ξεφεύγουν του πλαισίου της συμφωνίας με τους θεσμούς. Η χώρα μας καλείται να ανοίξει την αγορά ενέργειας και είναι από τις ελάχιστες, που η αγορά ενέργειας παραμένει με τόσο μεγάλη συμμετοχή μιας εταιρείας. Συνεπώς, έχουμε συμφωνήσει και στους ποσοτικούς στόχους του πώς θα γίνει αυτή η απελευθέρωση» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr