Παναγιωτάκης: Πρόσληψη Συμβούλου για τις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές 2,6 Δις Ευρώ Προς τη ΔΕΗ

 

Στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της θα προχωρήσει η ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μ.Παναγιωτάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι οφειλές αυτές ανέρχονται πλέον στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,7 δισεκ. που ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2015.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, αφού υπογράμμισε ότι οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει «στα όριά τους», δήλωσε:

«Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%.»

Μάλιστα, ανέφερε ότι περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ και οι πιέσεις της ΔΕΗ δεν αποδίδουν καρπούς.

«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, όπως τόνισε, δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τον Οργανισμό, όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΤΜΕΑΡ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, 1,650 δισεκ. ευρώ αφορούν οφειλές στη χαμηλή και μέση τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 700.000.000 ευρώ, άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το Δημόσιο εκ των οποίων έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ., ενώ 345 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την υψηλή τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ.

Όλα αυτά, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, διαμορφώνουν χρέη ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά, όπως σημείωσε, προστίθενται άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από τελικούς πελάτες, οι οποίοι έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) καθώς επίσης και πολίτες που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας ανεξόφλητο το χρέος τους προς τη ΔΕΗ.

Μετά τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη στη Βουλή, πηγές της ΔΕΗ διευκρίνισαν ότι «δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr