Τηλεδιάσκεψη Σταθάκη - Θεσμών σήμερα για τις ποσότητες ΝΟΜΕ και τις εταιρείες λιανικής της ΔΕΗ

 

Χρήστος Στεφάνου

Με τρία επίδικα συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση των θεσμών με το υπουργείο ενέργειας, καθώς ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τον Ντέκλαν Κοστέλο. Ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι εκκρεμότητες αλλά και τα σημεία όπου υπάρχει ακόμη κενό να καλυφθεί προκειμένου να κλείσει το ενεργειακό σκέλος των διαπραγματεύσεων;

Καταρχάς οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξερχόμενος προ ημερών από τη διαπραγμάτευση στο Χίλτον είχε δώσει ένα στίγμα, όταν έλεγε ότι ζητάμε από τους θεσμούς λίγο παραπάνω χρόνο. Πράγματι φαίνεται ότι αυτό είναι ένα μείζον σημείο αιχμής, αφού οι θεσμοί επιμένουν να γίνει η αξιολόγηση της πορείας των ΝΟΜΕ τον Ιούνιο, κατά τα προβλεπόμενα, την ίδια στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει η αξιολόγηση να γίνει στο τέλος του έτους. Πιθανόν βεβαίως να υπάρξει ένας συμβιβασμός των δύο θέσεων και η αξιολόγηση να τοποθετηθεί χρονικά το φθινόπωρο.

Δεύτερον, η αποδοχή ή όχι των εταιρειών λιανικής που έχουν προταθεί από τη ΔΕΗ. Εδώ πιθανόν να έχουμε και μια διαφορετική ερμηνεία της περίφημης ρήσης του Ε. Τσακαλώτου περί θέματος που ανέκυψε με την DGCOMP. Ενώ δηλαδή η αναφορά του κ. Τσακαλώτου ερμηνεύτηκε ότι αφορούσε την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά, που πιθανόν να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της πώλησης μονάδων, η ερμηνεία που δίνεται από κυβερνητικές πηγές είναι άλλη. Συγκεκριμένα ότι έχουν ανακύψει θέματα ανταγωνισμού σε σχέση με τις εταιρείες λιανικής και την πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της. Μάλιστα όπως επισημαίνεται σχετικά, αυτό δε σημαίνει ότι η εν εξελίξει έρευνα της DGCOMP δεν μπορεί να φέρει στο τραπέζι ξανά το θέμα των πωλήσεων μονάδων. Ωστόσο αυτή τη στιγμή πρέπει να απαντηθούν και να ξεπεραστούν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στις εταιρείες λιανικής, ώστε αυτές να περιληφθούν ως εναλλακτικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς.

Το τρίτο και τελευταίο επίδικο της διαπραγμάτευσης αφορά ακριβώς στα εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση μάλλον επιτυγχάνει τον  - πρωτίστως πολιτικό – στόχο της στην παρούσα φάση να μην συγκεκριμενοποιηθούν και να μην ονοματιστούν στο κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, κυρίως από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας έχει δηλώσει ρητά ότι δε θα ψηφίσει συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr