Αύξηση 40% στις αυτόνομες συνδέσεις αερίου μετά τις διευκολύνσεις του νόμου

 

Θοδωρής Παναγούλης

Αυτονομίες αφορά το 87% των 1.500 περίπου νέων διασυνδέσεων στην Αττική που έχουν γίνει από την αρχή του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress. Συγκεκριμένα οι 1.300 αφορούσαν ατομικούς λέβητες αερίου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός αυτονομιών ήταν μόλις 900, που σημαίνει ότι η προτίμηση στον ατομικό λέβητα αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι με ρυθμό 40%.

Καταλύτης για τις νέες πρωτοβουλίες της ΕΔΑ Αττικής είναι οι μεγάλες ευκαιρίες διείσδυσης του αερίου στην Αττική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση έχει γίνει πολύ απλή υπόθεση. 

Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από τον Ιανουάριο, πλέον δεν απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, προκειμένου κάποιος να αυτονομηθεί, και να εγκαταστήσει ατομικό λέβητα αερίου στο διαμέρισμά του.

Ο νόμος του δίνει πλέον την δυνατότητα να το κάνει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας.

Από εκεί και πέρα, όπως ανακοινώθηκε κατά τη σχετική επαφή με τους δημοσιογράφους, στόχος της ΕΔΑ για φέτος της είναι να προχωρήσει σε 12.000 νέες συνδέσεις νοικοκυριών, ενώ για την περίοδο 2017-2021 επιδιώκει να δημιουργήσει 100 νέα χιλιόμετρα διασυνδέσεων, τόσο σε παλαιές περιοχές όπου το δίκτυο έχει μικρή πύκνωση (π.χ. Μαρούσι, Χαλάνδρι, Γλυκά Νερά), όσο και σε καινούργιες. 

Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους σύνδεσης για τους καταναλωτές, που αποτελεί και το βασικό  ανασταλτικό παράγοντα στην απόφασή των καταναλωτών να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ Αττικής παρέχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα που μειώνουν έως και 50% το συνολικό κόστος σύνδεσης για μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση ή για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα που θα επιλέξει αυτόνομη σύνδεση.

Προς τούτο, η ΕΔΑ Αττικής προσφέρει 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης.

Παράλληλα, από τις 3 Απριλίου και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού, η εταιρεία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης απευθείας από την ΕΔΑ Αττικής μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης και προσφέρει μέχρι και €3.000 για μια πολυκατοικία και €750 για ένα διαμέρισμα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις ανεξαρτήτως ισχύος.

Παράλληλα, η εταιρεία θα εφαρμόσει μία επιτυχημένη πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με χρήση ανυψωτικής στήλης και τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων, δίνοντας λύση σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών και ταυτόχρονα, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος σύνδεσης. 

Όπως τονίζει παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες της ΕΔΑ Αττικής ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, «η ΕΔΑ Αττικής έχει θεμελιώσει γερές βάσεις ως ο Αξιόπιστος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Αερίου στην Αττική, διαθέτοντας αναγνωρισμένη εξειδίκευση, υψηλή τεχνογνωσία και μακρά πορεία στην αγορά του φυσικού αερίου στην Αττική».

Ο κ. Μπαλάσκας, αναφερόμενος στα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, τόνισε ότι θα κινηθούν σε ένα διπλό άξονα: «Αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αττικής, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας με ασφάλεια το σύγχρονο δίκτυο διανομής στο λεκανοπέδιο και προσφέροντας κίνητρα που μειώνουν το κόστος σύνδεσης μέσω του εταιρικού προγράμματος επιδότησης του κόστους εγκατάστασης και των δωρεάν τελών σύνδεσης. Η επίτευξη των στόχων αυτών υπογραμμίζεται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχουμε ως ΕΔΑ Αττικής για τη διασφάλιση αφενός της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου και αφετέρου τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής, δημιουργώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr