Πλήρες χάσμα σε εργασιακά και αντίμετρα

 

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΣυνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΔΝΤ | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αγεφύρωτες παραμένουν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τις αλλαγές στα εργασιακά, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει το μεγάλο πρόβλημα με τα εργασιακά να αποσυνδεθεί από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να υπάρχει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. 

Σε αυτή την περίπτωση θα μετατεθούν για αργότερα οι συζητήσεις για τα παραπάνω μείζονα θέματα, τα πλεονάσματα και το αφορολόγητο για το οποίο οι δανειστές επιμένουν στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ.

Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ωστόσο στη συνάντηση δεν αναφέρθηκε ποιες θα είναι τελικά οι ελληνικές αποφάσεις στα κρίσιμα θέματα.

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επικείμενες ψηφοφορίες.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ενοχλημένοι για τη σιωπή των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις τορπιλίζοντας τη συμφωνία.

Άλλωστε, το ΔΝΤ έβαλε εμβόλιμα πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία όμως δεν αναμένεται να συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη αύριο ή μεθαύριο του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των πιστωτών, που θα μιλήσουν για τις αμιγώς μνημονιακές δράσεις.

Στην ατζέντα με αυτές τις εκκρεμότητες βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ζητήματα, που αφορούν στον τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», την ενέργεια και τη λειτουργία του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας παραπέμπεται στον Απρίλιο, ενώ την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο ακόμη και για το καλοκαίρι.

Μιλώντας από το Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να δήλωσε ότι ευελπιστεί πως «βρισκόμαστε στην τελευταία ευθεία της διαπραγμάτευσης», ωστόσο ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι έχει ανάγκες χρηματοδότησης τις οποίες θέλουμε να καλύψουμε με το τρίτο πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί και ελπίζω ότι με τη συνήθη καθυστέρηση θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr