Επιστολή Τσίπρα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ ΓιούνκερAP Photo/Thierry Monasse

Λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης και εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να καλέσει τους προέδρους των δυο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με την οποία τους ζητά να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργασία, που προβλέπει την ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

PDF iconΗ επιστολή του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες αναφορικά με την άποψη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, αλλά και να τοποθετηθεί η Ε.Ε. θεσμικά και πειστικά απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών κανόνων στην Ελλάδα. υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στις διαβουλέυσεις με τους Έλληνες υπουργούς ουσιαστικά παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, μη λαμβάνοντας σαφή θέση στη σφοδρή σύγκρουση της Αθήνας με το ΔΝΤ. 

 

Τσίπρας - ΤουσκEUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο πρωθυπουργός άλλωστε ήταν λάβρος κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης σε εκδήλωση του Δικτύου "Transform!". «Η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». 

«Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες» προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη». «Είμαστε αποφασισμένοι», επισήμανε, «να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων» και δήλωσε αποφασισμένος «να μην παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους "yes-men" των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού, που θέλουν την Ελλάδα στον "ζουρλομανδύα" της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr