"Η μάχη δεν τελείωσε, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος", λέει ο πρόεδρος του Σπάρτακου

 

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην περιοχή, όντως έτοιμοι να απαντήσουν στα σενάρια που θέλουν τη ΔΕΗ να πωλείται, μετά τις διαβουλεύσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σάκης Μάστορας γενικός γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης πώλησης μονάδων στους δανειστές θα είναι καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικότερα, ο ίδιος τόνισε πως: «Η κυβέρνηση ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις που της ασκούν οι δανειστές  και με το «ανθίσταται» αυτό θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο υπουργός κ. Σταθάκης, ενημερώνοντας τη Δευτέρα το πρωί τη ΓΕΝΟΠ σε σημαντικό ραντεβού που έχει  για να έχουμε πληροφόρηση από πρώτο χέρι. Με πολύ κόπο και δάκρυα θα περάσει κάτι τέτοιο από τη Βουλή, δύσκολα κάτι τέτοιο θα περάσει από το εθνικό κοινοβούλιο. Υπάρχουν τρόποι να το περάσουν χωρίς να το ψηφίσουν και όλο αυτό είναι ένας «αχταρμάς», ενώ κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι ισχύει. Γνωρίζουμε ελάχιστα, είναι σφραγισμένο το καπάκι της κατσαρόλας όπου «μαγειρεύονται» αυτά τα πράγματα»

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πίεση είναι ασφυκτική , αλλά από τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν είναι όλα ψέματα, αλλά δεν είναι και όλα αλήθεια. «Εμείς θα κάνουμε το καθήκον όταν η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο . Η τοπική κοινωνία είναι στο πλευρό μας, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης και περιμένουμε να δούμε ότι δηλώσεις δεν θα μείνουν δηλώσεις», τόνισε με νόημα. Σοβαρότερο από όλα είναι οι εργαζόμενοι, τόνισε, λέγοντας πως «δεν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε και τα συνδικάτα. «Όταν θα χρειαστεί, να ξέρουν ότι η φωνή μας δεν σίγασε και δεν βράχνιασε. θα ακουστεί στεντόρεια σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης και για αυτό να είναι σίγουροι», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα στοιχεία που θέλουν αναλυτικά οι θεσμοί για τις μονάδες και την παλαιότητά τους, ο κ. Μάστορας σχολίασε σχετικά πως «αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ κατέχει 3500 mw λιγνιτικών μονάδων, με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης, στην περιοχή μας προβλέπεται να αποσυρθούν το 2020 όλες οι μονάδες του ΑΗΣ καρδιάς (1280 MW), 600 MW 

από τις μονάδες του  ΑΗΣ Αμυνταίου, η μονάδα 1,2,3,4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που αν δεν προχωρήσει άμεσα η υγρή αποθείωση, τι θα παραμείνει στον τόπο; Τι θα πουλήσουν από τα λιγνιτικά, που θέλουν οι θεσμοί; ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5, Πτολεμαΐδα 5, Μελίτη 1 και Μελίτη 2, ίσως; Αυτές οι μονάδες θα μείνουν. 600 mw ΑΗΣ Π, η μονάδα 350MW Μελίτης και αντίστοιχα από τον ΑΗΣ 5; » αναρωτήθηκε.
Προφανώς δεν μιλούν για λιγνίτες, αλλά μιλούν για τα νερά, εκτίμησε,  λέγοντας ότι εκεί είναι όλο το παιχνίδι: «Θέλουν να πάρουν παλιές μονάδες; Χρειάζονται επενδύσεις για να δουλέψουν οι μονάδες, ενώ τα νερά έχουν άμεσο κέρδος, γιατί δεν χρειάζεται ούτε μια γραμμή επένδυση. Αν η κυβέρνηση ενδώσει, θα έχει να αντιμετωπίσει εργαζόμενους και τοπική κοινωνία. Δεν μπαίνω στα ανώνυμα σχόλια, όσων ζητούν δημοψήφισμα να κλείσει ή όχι η ΔΕΗ».

Επίσης, κάλεσε την τοπική κοινωνία να μην πιστέψει τα «κακά παιδιά» της ΔΕΗ, αλλά να ρωτήσουν τα Επιμελητήρια τι σημαίνει για την περιοχή να κλείσει η ΔΕΗ. «Η σημερινή εικόνα της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας δεν θα είναι δυστυχώς τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει «, είπε επίσης, προσθέτοντας πως: «Έχουμε έτοιμα πολεμικά ανακοινωθέντα. Η μάχη δεν τελείωσε ποτέ, δίνουμε καθημερινά μάχες. Κάναμε μεγάλο αγώνα να πείσουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση , ενώ είναι σχήμα οξύμωρο να προτρέχει να δηλώσει η αντιπολίτευση ότι θα σπεύσει να τα περάσει. Επίσης, οι ΑΝΕΛ είναι ελαφρώς εξαφανισμένοι. Ο συγκυβερνήτης είναι εξαφανισμένος με τον Ερντογάν , ο κ. Καμμένος το οφείλει στη ΔΕΗ, στην περιοχή και την ελληνική κοινωνία».

Αν φύγουν λιγνιτικές μονάδες θα περάσει δύσκολα η περιοχή, σημείωσε , φέρνοντας το παράδειγμα του πρόσφατου χειμώνα, που ζητήθηκε από το λιγνίτη να κρατήσει τη χώρα. «Ο κάτοικος της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Φλώρινας θα έχει θέρμανση να κάνει τη δουλειά του. Η πατρίδα πρέπει να έχει ασφάλεια εφοδιασμού και αυτό είναι ίδιο με την ασφάλεια της χώρας και την εθνική άμυνα», ανέφερε ο κ. Μάστορας.
Προέθεσε, τέλος, ότι θα καλεστούν όλοι οι φορείς της περιοχής δημόσια να δηλώσουν τις προθέσεις τους, ενώ τέλος, εν αναμονή έλευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ρωτηθεί ευθέως ποιος ο λόγος που «βιαστικά» έσπευσε να δηλώσει για την ενεργειακή διαδικασία. «Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αυτό να το έχουν καλά στο μυαλό τους όλοι. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος», είπε τέλος ο γραμματέας του Σπάρτακου.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr