«Πάμε για λύση» και… αρχίζει το βουλευτικό μασάζ

 

Θετικά σινιάλα από Αθήνα και ευρωπαϊκές πηγές. «Δεν τίθεται θέμα έγγραφης δέσμευσης Τσακαλώτου» διαμηνύουν Μαξίμου και Νίκης. Στις επόμενες ημέρες συγκαλούνται τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάμε για λύση» και… αρχίζει το βουλευτικό μασάζ
 

Θέμα ωρών ή ολίγων ημερών θεωρείται από πολλούς η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές. Προς αυτή τη κατεύθυνση δείχνουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδοντας, παράλληλα, τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι οι θεσμοί ζητούν έγγραφη διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα σημεία της διαπραγμάτευσης που έχουν «κλείσει».

Ανάλογο θετικό κλίμα (για τεχνική συμφωνία) εκπέμπεται και από ευρωπαϊκούς κύκλους, παρά τη σιωπή που τηρούν (με …ευλαβική προσήλωση) για τις συγκλίσεις και τα συμφωνηθέντα.

Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι την εν λόγω “σιωπή” την έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των “153”.

Αντιθέτως, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην γνωστή θέση “δεν υπάρχει συμφωνία εάν δεν συμφωνηθούν όλα” και για τον λόγο αυτό, λένε, δεν αφήνουν να διαρρεύσουν λεπτομέρειες “μέχρι να κλείσουν όλα”.

«Μασάζ» από Σταθάκη σε βουλευτές

Το σινιάλο, πάντως, ότι… περνάμε στη φάση της διαχείρισης το δίνει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς ενημερώνει σήμερα το απόγευμα τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δ.Μακεδονία  (όπου βρίσκονται οι υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18%) καθώς και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη.

Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως “έναρξη του μασάζ” ώστε να τεθούν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης στο θέμα της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18% και να εξηγηθεί “τι μας ζητήθηκε, τι αρνηθήκαμε, τι συζητούμε”. Μέχρι αργά το βράδυ χθες, για παράδειγμα, συνεργάτες του υπουργού έλεγαν ότι θα αποφευχθεί η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, ότι δεν θα γίνει κατορθωτό να πωληθούν μόνο οι ρυπογόνες λιγνιτικές και ότι μένει ανοικτός ο χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου θα γίνει η ιδιωτικοποίηση.

Θετικές πληροφορίες φτάνουν από το μέτωπο του εργασιακού, οι οποίες όμως αφορούν στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (σ.σ. υπό προϋποθέσεις και όχι …εδώ και τώρα) αφήνοντας στην ομίχλη το τρίπτυχο ομαδικές απολύσεις-ανταπεργία- συνδικαλιστικός νόμος.

Κατά μία κυβερνητική πηγή μάλιστα “όσα περισσότερα πάρουμε στο θέμα των διαπραγματεύσεων τόσο περισσότερα θα πρέπει να δώσουμε στα άλλα τρία”...

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει ήδη ενημερώσει τους βουλευτές της αντίστοιχης “εργασιακής” επιτροπής της Βουλής, ενώ αναμένεται νέος κύκλος συζήτησης όταν θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

«Ψήνεται» Κεντρική Επιτροπή

Πλην άλλων απροόπτων, στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Πέραν της ενημέρωσης για την τελική πορεία της διαπραγμάτευσης, θα ορισθεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (με τη συμμετοχή και της κοινοβουλευτικής ομάδας) για συζήτηση-έγκριση αυτής της πορείας.

Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, με τους “καχύποπτους” ή “δυσαρεστημένους” βουλευτές να ξεκαθαρίζουν ότι θα κινηθούν βάσει των αποφάσεων της πλειοψηφίας. Δηλαδη ότι θα υπερψηφίσουν καθώς θεωρείται απίθανο (σ.σ. τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα) να απορρίψει η Κεντρική Επιτροπή τη συμφωνία.

ΥΠΟΙΚ: «Πηγαίνουμε για λύση»

Άμεση συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τους δανειστές προβλέπει και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτοντας, με τη σειρά του, το ενδεχόμενο αποστολής επιστολής δεσμεύσεων στο κουαρτέτο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

«Πηγαίνουμε για λύση» αναφέρει, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαρκής ανταλλαγή θέσεων προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία κεφάλαια της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη του Staff Level Agreement.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενεργό αγκάθι παραμένουν οι διατυπώσεις αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, ενώ, όπως μαρτυρά ο κύκλος επαφών του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, οι ζυμώσεις για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18% έχουν ήδη αρχίσει.

Το κλείσιμο του λεγόμενου «προσύμφωνου» είναι αυτό το οποίο θα ξεμπλοκάρει τις ενστάσεις κυρίως του ΔΝΤ, για την άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Η παρουσία των στελεχών του κουαρτέτου (Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι) στην Αθήνα, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Η επιστροφή του κουαρτέτου αναμένεται , σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «σύντομα».

Το επόμενο ορόσημο, όπως όλα δείχνουν τίθεται για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, στις 7 Απριλίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε χθες ότι «ιδανικά στο Eurogroup της Μάλτας θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο». Υπενθυμίζοντας μάλιστα τη δήλωση Γιούνκερ την περασμένη Παρασκευή από τη Ρώμη σύμφωνα με την οποία «όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού το συντομότερο δυνατό».

Νωρίτερα, την ερχόμενη Πέμπτη, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν τη δυνατότητα να αποτιμήσουν την πρόοδο, στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Έλενα Λάσκαρη[email protected]

Μαρίνα Μάνη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr