Αχτσιόγλου: Κλειδί η επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων

 

Αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας η μάχη για τα εργασιακά προειδοποιεί η αρμόδια υπουργός. «Συντηρητικός» ο συσχετισμός δυνάμεων στην ΕΕ, νεοφιλελεύθερη η συνταγή του ΔΝΤ. Τα σχέδια για απασχόληση και αδήλωτη εργασία.

Αχτσιόγλου: Κλειδί η επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων

 

Η προσπάθεια για επαναφορά των εργασιακών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αφορά όλη την Ευρώπη, υποστήριξε η Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας σε συνέδριο στη Βουλή.

Παραδέχτηκε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη είναι «συντηρητικός», ωστόσο όπως είπε «η μάχη θα συνεχιστεί. Είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας».

Η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι όλοι στην Ευρώπη συζητούν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η επαναφορά αυτών των κανόνων κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΔΝΤ. «Σταθμίζουμε τι κερδίζουμε και τι αφήνουμε πίσω, αλλά από τη μάχη τίποτα δεν χάνεται», σχολίασε.

Θύμισε ότι τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων. Το παράδειγμα των 10 κλαδικών συμβάσεων το 2016 είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε και προσέθεσε ότι για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι όροι εργασίας διέπονται από ατομικές συμβάσεις.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που ανέλυσε η Εφη Αχτσιόγλου περιλαμβάνουν:

• Την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων με υιοθέτηση της αρχής της «επεκτασιμότητας». Αυτή η αρχή βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό και είναι κοινή πρακτική στις χώρες της ΕΕ.

• Κρατικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ηδη 200.000 άνεργοι έχουν εργαστεί σε προγράμματα απασχόλησης.

• Καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Επ' αυτού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρήσεις με σοβαρές παραβάσεις σε αυτό τον τομέα θα αποκλείονται από τις συμβάσεις με το Δημόσιο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr